Данъчните ще запорират заплати над 610 лв.

Данъчните ще запорират заплати над 610 лв.

Запор ще може да се налага на заплати в размер над 610 лв. Досега границата за това бе 250 лв., съобщиха от Националната агенция по приходите (НАП). Причина за вдигнатия праг са изменения в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), направени през Закона за извънредното положение.

Според текста запор върху трудово възнаграждение, обезщетение по трудово правоотношение, всяко друго възнаграждение за труд, пенсия или стипендия - в общ размер до минималната работна заплата месечно - не може да бъде правен.

 От приходната агенция обаче припомнят, че по време на действието на извънредното положение е спряно принудителното изпълнение за събиране на публични задължения, но за този период се начисляват лихви. Може да се извършва обезпечаване на задълженията и разпределение на суми по изпълнителни дела. По искане на длъжниците публичните изпълнители може да извършват изпълнение върху вземания и парични средства от банки, вземания от трети лица, вложени ценности в трезори и съдържанието в сейфове.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.