Рекорд: Данъчните прибраха близо 25 млрд. лева

Рекорд: Данъчните прибраха близо 25 млрд. лева

Постъпленията растат с над милиард

Постъпленията за миналата година в Националната агенция по приходите (НАП) са близо 25 млрд. лв. Сумата е с над 700 млн. лв. над планираното и с над 1,1 млрд. лв. повече спрямо 2019 г., съобщи приходното ведомство на сайта си.

Напук на пандемията и през 2020 г. се запазва тенденцията за ръст на постъпленията в хазната. За миналата година регистрираното увеличение е около 5% спрямо 2019 г., допълват от ведомството.

„Въпреки коронакризата, бизнесът и гражданите са

внасяли добросъвестно данъците

и осигуровките", коментират от НАП. Затова и е логично, че над половината от реализираните постъпления идват от данъци или това са 14 млрд. лв. От тях над 2,6 млрд. лв. са платени от бизнеса за корпоративни данъци, а други 3,7 млрд. лв. са данък върху доходите на физически лица. Постъпленията от данъка върху добавената стойност (ДДС) са 7,6 млрд. лв.

Общият размер на приходите от осигурителни вноски е 10,6 млрд. лв., като от тях 6,3 млрд. лв. са за държавно обществено осигуряване (ДОО) и други 2,7 млрд. лв. са за здравноосигурителни вноски. Останалите 1,5 млрд. лв. са за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

Според изпълнителния директор на приходното ведомство Галя Димитрова бизнесът и гражданите са

спазили ангажиментите си към бюджета,

въпреки пандемията.

„2020, освен всичко друго, се оказа и година на ясно изразена данъчна солидарност. Някои икономически сектори бяха тежко засегнати, други преживяха подем, но общото е, че независимо от трудностите, бизнесът и гражданите коректно спазваха ангажиментите си към бюджета. Ценим високо това“, коментира Димитрова.

Тази година освен да отговаря за постъпленията в бюджета и събирането на данъци, НАП има отговорността да подпомага фирми с безвъзмездни средства. Това ще стане чрез новата мярка „Подкрепа чрез оборотен капитал за микро, малки и средни предприятия (МСП), засегнати от временните противоепидемични мерки”, която е финансирана чрез ОП „Иновации и конкурентоспособност” (ОПИК) и която се изпълнява от НАП. По нея може да се кандидатства до 20 януари 2021 г., като до момента 2 700 фирми у нас са подали документи. Максималният размер на помощта е между 10-20% от оборота за конкретен период, като не може да надвишава 150 000 лв.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.