Данъчните погнаха търговците на риба във Варна

Данъчните погнаха търговците на риба във Варна

Засилен контрол и проверки на търговци на едро на риба и рибни продукти започнаха данъчните инспектори от отдел „Фискален контрол“, съобщиха от Териториалната дирекция на НАП във Варна.

Фискалните агенти следят за наличие на касови апарати, издаване на касови бонове и реално отчитане на оборотите. Проверките са стартирали от рибната борса на Кооперативния пазар във Варна, след подаден сигнал в ТД на НАП, че на клиентите в борсата не се издават касови бележки. Инспекторите са осъществили контрол на 15 търговци на риба и рибни продукти, за които са получили и предварителна информация от звеното за дистанционно наблюдение на касовите апарати, че отчитат подозрително ниски обороти. По време на проверките при 5 от търговците е установено, че не издават касови бонове, като са им съставени актове за административно нарушение. За това нарушение обектите им ще бъдат запечатани за срок до един месец. На други 3 търговци са съставени актове за разлика в касовата наличност и отразените продажби на фискалните устройства.

Дистанционното наблюдение на некоректните търговци на риба ще продължи, като при нов нереален спад на оборотите им, ще бъдат посетени отново от данъчните, казаха от НАП-Варна. Оттам напомнят, че търговец, който не издаде фискална касов бон, се наказва с имуществена санкция – за юридически лица и еднолични търговци, в размер от 500 до 2 000 лв. При повторно нарушение размерът на санкцията е от 1 000 до 4 000 лв. За този, който е бил длъжен да издаде касовата бележка, но не го е направил и е приел плащането, глобата е от 100 до 500 лева. Освен наложените парични санкции, при установено неиздаване на касова бележка, обектите на нарушителите може да бъдат запечатани за срок до един месец.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.