Засилен контрол и проверки на търговци на едро на риба и рибни продукти започнаха данъчните инспектори от отдел „Фискален контрол“, съобщиха от Териториалната дирекция на НАП във Варна.

Фискалните агенти следят за наличие на касови апарати, издаване на касови бонове и реално отчитане на оборотите. Проверките са стартирали от рибната борса на Кооперативния пазар във Варна, след подаден сигнал в ТД на НАП, че на клиентите в борсата не се издават касови бележки. Инспекторите са осъществили контрол на 15 търговци на риба и рибни продукти, за които са получили и предварителна информация от звеното за дистанционно наблюдение на касовите апарати, че отчитат подозрително ниски обороти. По време на проверките при 5 от търговците е установено, че не издават касови бонове, като са им съставени актове за административно нарушение. За това нарушение обектите им ще бъдат запечатани за срок до един месец. На други 3 търговци са съставени актове за разлика в касовата наличност и отразените продажби на фискалните устройства.

Дистанционното наблюдение на некоректните търговци на риба ще продължи, като при нов нереален спад на оборотите им, ще бъдат посетени отново от данъчните, казаха от НАП-Варна. Оттам напомнят, че търговец, който не издаде фискална касов бон, се наказва с имуществена санкция – за юридически лица и еднолични търговци, в размер от 500 до 2 000 лв. При повторно нарушение размерът на санкцията е от 1 000 до 4 000 лв. За този, който е бил длъжен да издаде касовата бележка, но не го е направил и е приел плащането, глобата е от 100 до 500 лева. Освен наложените парични санкции, при установено неиздаване на касова бележка, обектите на нарушителите може да бъдат запечатани за срок до един месец.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Бизнесът и властта обсъждат рисковете пред икономиката

Бизнесът и правителството се събират днес на традиционната си годишна среща. Форумът тази година ще бъде посветен на перспективите пред глобалната икономика, има ли рискове за България и как могат да бъдат избегнати.

Немска банка открива IT център в София

Пpeз 2020 гoдинa в Бългapия влизa c инвecтиция немската финансова институция Соmmеrzbаnk - нo нe ĸaтo бaнĸa, a ĸaтo ИТ център c oĸoлo 400 дo 600 paбoтни мecтa. За изграждането на новия център съобщи глaвният yпpaвитeл нa Гepмaнo-бългapcĸaтa тъpгoвcĸo-индycтpиaлнa ĸaмapa (ГБИТК) д-p Mитĸo Bacилeв в ефира на Bulgaria On Air. Все още не е ясно къде ще бъде новия хъб на банката.

Застрахователите с 40 млн. лева повече печалба

Секторът на общото застраховане продължава да генерира огромна печалба, която към 30 ноември възлиза на 138.4 млн. лв спрямо 95.8 млн. лв преди година. Само през ноември печалбата възлиза на 4.9 млн. лв., показва статистиката на Комисията за финансов надзор.