Данъчните погнаха родни колбасари

Данъчните погнаха родни колбасари

Подозират ги в контрабанда

Мобилни екипи на Националната агенция по приходите (НАП) погнаха родните преработватели. Това съобщи бившият председател на Асоциацията на месопреработвателите у нас Кирил Вътев по време на кръгла маса относно стратегията за изграждане на устойчиви хранителни вериги "От фермата до трапезата”. Причина -  стоките им са с висок фискален риск.

По думите му проверката се изразява в това преработвателят да сигнализира на НАП в колко часа ще пристигнат камионите с доставки. Инспекцията пък цели

да провери дали заявеното съответства на полученото.

При липса на нарушения, мониторингът пада след близо 1 година. В случая обаче "свободата" на Вътев се е задържала едва два дни. Тогава на границата пристигат 12 камиона на негово име, вместо обичайния - 1. След опит за връзка с НАП, от институцията отговарят, че "ще си потърсят ДДС-то от самия преработвател", въпреки че според него става дума за умишлен контрабанден внос без негово знание.

Изпълнителният директор на сдружение "Храни и напитки България" Яна Иванова потвърди, че най-сериозното предизвикателство, пред което ще бъде изправен браншът при влизането в сила на стратегията, е постигането на здравословна, справедлива и щадяща околната среда продоволствена система. Тя поясни, че индустрията сама е изготвила

12 стъпки за изграждането на устойчива хранителна верига

още преди създаването на "От фермата до трапезата".

"Европа предоставя най-безопасната храна", категоричен бе изпълнителният директор на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България (АПБНБ) инж. Жана Величкова.

Припомняме, че Европейската комисия прие стратегията "От фермата до трапезата", част от Зелената сделка, в края на месец май тази година. Действията, включени в обхвата й, са в четири основни направления - използване на пестициди в селското стопанство, излишък на хранителни вещества, антимикробна резистентност и биологично земеделие. Основните й цели са свързани с намаляването на употребата на опасни пестициди с 50 %, понижаване на загубите на хранителни вещества с 50 на сто и употребата на торове с около 20% до 2030 г. Освен това продажбите на антимикробни средства за селскостопански животни и аквакултури ще бъдат намалени наполовина. Стратегията предвижда още

използването на една четвърт от общата площ за биологично земеделие.

По време на срещата бе обсъден и стратегическият план по общите селскостопански политики (ОСП) у нас. Председателят на Института за агростратегии и иновации – EIT Food Hub България Светлана Боянова обобщи, че бюджетът през следващия 7-годишен програмен период за ОСП ще бъде в размер на 344 млрд. евро. Очаква се сумата тепърва да бъде разпределяна по държави.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.