Данъчните оценки по нови критерии от 2021 г.

Данъчните оценки по нови критерии от 2021 г.

Такса смет според количеството на произведения отпадък се отлага за 2022 г.

Данъчните оценки на имотите ще се определят по нови критерии от 2021 г., обяви председателят на Националното сдружение на общините и кмет на Велико Търново Даниел Панов по време на среща на кметовете от мандат 2019-2023 г. с правителството.

Промяната на практика означава, че ставката ще се увеличи. По актуализирането на критериите вече е създадена работна група с Министерството на финансите. Панов посочи, че обновяването на правилата за определяне на данъчната основа се налага, защото

 някои от тях са много остарели

 Той даде пример с това, че в критериите сега влиза и наличието или липсата на стационарен телефон.

Председателят на НСОРБ каза, че не може да се ангажира с прогноза дали покрай новите критерии няма да се вдигне и стойността на местния данък сгради. Той не пожела да посочи и процент, с който може да скочи данъчната оценка. Реално обаче, когато стойността на имота поскъпва, скача и самият данък. Панов уточни също, че ще сте актуализира и районирането, което влияе на данъчната основа.

„Промените не означават, че навсякъде ще има по-високи оценки и по-скъпи данъци. В крайна сметка в много общини данъчната политика е да се запази тази ставка, както и такса битови отпадъци, но общини, които

отдавна не са вдигали данъци вече го правят“,

коментира председателят на сдружението на общините. Той подчерта, че актуализираните критерии ще дадат по-добра правна рамка за определянето на данъчната оценка на имотите. Опит за вдигане на тази ставка имаше и през 2006 г. и тогава предложението беше увеличението да е 50%.

По отношение на по-големите отчисления, които общините ще трябва да плащат от тази година за депониране на сметта в регионалните сметища, екоминистърът Нено Димов съобщи, че скокът няма да е шоков, а ще се разсрочи на три пъти до 2022 г.

Вместо 95 лева на тон ще се плащат 69 лева. Сега таксата е 57 лева, а с рязкото й вдигане кметове оправдават планираните увеличения на такса смет.

Новата методика, по която ще се определя такса смет според количеството на отпадъка, а не по данъчна оценка, както е досега, също е отложена за 2022 г.

„До сега приоритет на общините бяха инвестициите в инфраструктурата, в изграждането на улици, ремонт и поддръжка на училища и болници. Вече ще трябва да работим по зелени политики, умни градове и опазване на околната среда“, коментира Даниел Панов.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.