Данъчни подгониха хороводци за 17 лева

Данъчни подгониха хороводци за 17 лева

Представили се за новодомци в село Марково с фалшива бележка, самодейците от читалището в село Марково събирали дребни суми на всяка репетиция за разходи, не издавали касови бележки

Данъчните в Пловдив подгониха хореографката на самодеен състав за народни танци „Лудория” към читалището в село Марково. Причината била, че любителите събирали на репетиция дребни суми, за да си покриват разходите, но временната им ръководителка не издавала касови бонове. Това провокирало сигнал до НАП – Пловдив, откъдето изпратили на проверка служители под прикритие.

Тайните агенти на Приходната администрация били двама - мъж и жена. На 4 март т.г. те отишли на репетиция на самодейците хороводци в читалище „Алеко Константинов 1907” в Марково. Данъчните се били подготвили старателно, научи Агенция Монитор. Те имали бележка менте, че живеят заедно и че са новодомци в селото. Казали, че са любители на българските народни хора и че искат да станат част от състав „Лудория”. Били приети радушно и дори мъжът се е включил в 2-часовата репетиция и тропал ръченица. Когато в края на репетицията самодейците започнали да вадят левчета, мнимите новодомци също броили дребната сума и веднага след това извадили картите си от НАП. По думите на участници в репетицията данъчните не са поискали да им се издаде касов бон.

Секретарят на читалището Антония Стоянова отказа коментар за Агенция Монитор и обясни, че хореографката си е наела адвокат, с когото екипът ни се свърза. „Принципно органите на НАП при подаден сигнал са длъжни да извършат проверка. Сигналът до тях е, че в читалището се осъществява нерегламентирана дейност и видите ли, се ощетява фискът, като се събират някакви пари, които не се декларират по никакъв начин”, обясни адвокатът й Лидия Димитрова. По информация на Агенция Монитор във вечерта на проверката хороводците са били събрали едва 17 лева. Според НАП в Пловдив сумата, която всеки един от любителите е плащал на репетиция, е била по 4 лева, съобщи говорителят на приходната агенция в Пловдив Елена Манолова.

„Да, те са длъжни да проверят, въпреки че няма грам човещина във всичко това. Моята клиентка е изключително притеснена. Тя се чувства все едно е престъпник, който ще бъде осъден на затвор. Заради нея прочетох малко повече практика и попаднах на дело за 72-годишна жена със 75% инвалидност, която продавала праз лук на Четвъртък пазара и на нея й налагат глоба от 500 лева за това, че няма регистрирано фискално устройство”, разказа емоционално още адвокат Димитрова. Тя уточни, че клиентката й е вършила услуга на колега и затова на 4 март е поела извънредно формацията, но е имала лошия късмет проверката да съвпадне с нейното заместване. Данъчните смятали, че събираните пари били за такса, което се отрича от самодейците.

„Чакаме да бъдат представени документи от хореографката. Ако лицето е регистрирано търговско дружество, тогава е изключително необходимо тя да има фискално устройство и да издава касови бележки. Другият вариант е ако тя упражнява свободна професия. Тогава не е необходимо да има фискално устройство, но трябва да декларира доходите си. Третият вариант е ако е на трудов договор към някое дружество и тогава ще се изисква отговорност от дружеството”, каза говорителят на НАП в Пловдив Елена Манолова. Тя уточни, че проверката на самодейците е била по сигнал и от НАП са задължени да правят проверка. „Оттам нататък нещата са ясни. Направили сме проверка. Изискани са проверки и в момента ще се решава дали ще бъде наложена санкция или ще бъде наложено предупреждение”, каза още Манолова. По информация на Агенция Монитор санкцията за физически лица е от 100 до 500 лева.

„Аз съм изключително притеснен, защото на 17 март имаме празник на селото и в него трябваше да се включи танцовият ни състав. Но заради тази проверка хората са притеснени и няма да участват. Моето ядосване е, че ни провалят мероприятията”, коментира и кметът на село Марково Пламен Кабаков.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.