Данъчни облекчения влизат в сила в Гърция от 1 януари

Данъчни облекчения влизат в сила в Гърция от 1 януари

Шестнайсет данъчни изменения, които водят главно до намаление на данъците, влизат в сила от 1 януари и се отнасят до всички домакинства, дружествата и собствениците на недвижими имоти. По-конкретно от Нова година се намалява месечната удръжка от заплатите и пенсиите, отлага се ДДС за строителството, отменя се вноската "солидарност", плащана от инвалидите, като същевременно се въвеждат стимули за инвестициите.

От 1 януари 2020 г. влизат в сила мерки, които предвиждат:

1. Промени в данъчната скала за облагането на наемните работници, пенсиите, бизнеса и селското стопанство, като началната данъчна ставка се намалява от 22 на 9 процента за първите 10 хиляди евро от годишния доход. Следващата ставка, която съответства на частта на дохода от 20 хиляди до 30 хиляди евро, се намалява от 29 на 28 процента, а от 30 хиляди до 40 хиляди - от 37 на 36 процента. За доходите над 40 хиляди евро ставката спада с един процентен пункт от 45 на 44 процента. Годишната отстъпка от данъка, която се предоставя за доходите от заплати и пенсии и за печалбите от селскостопанска дейност, се формира както следва:

- От 1900 на 777 евро за всяко данъчно задължено лице без деца на негова издръжка.
- От 1950 на 810 евро за всяко данъчно задължено лице с едно дете на негова издръжка.
- От 2000 на 900 евро за всяко данъчно задължено лице с две деца на негова издръжка.
- От 2100 на 1120 евро за всяко данъчно задължено лице с три деца на негова издръжка.
- От 2100 на 1340 евро за всяко данъчно задължено лице с четири деца на негова издръжка.
- От 2100 на 1560 евро за всяко данъчно задължено лице с пет деца на негова издръжка.

Данъчната отстъпка намалява с 20 евро на всеки 1000 евро годишен доход над 12 хиляди евро за наемните работници, пенсионерите и земеделските производители.
2. Намаляване на данъчната ставка върху приходите на дружествата и останалите юридически лица от 28 на 24 процента. Намалението се отнася за печалбите от 2019 г., които ще бъдат обложени през 2020 г.
3. Намаляване на данъка върху дивидентите от 10 на 5 процента от финансовата 2019 г. В случай на разпределение на дивиденти намаленият данък може да бъде внесен до 31 декември 2020 г.
4. Намаляване на данъчната ставка на 10 процента за всички земеделски кооперативни схеми.
5. Отлагане на плащането на ДДС от 24 процента за прехвърлянето на новопостроени имоти от строителни дружества към частни купувачи. Предвижда се разсрочването да важи за три години, от 2020 до 2022 г. Във всеки случай сумата на отстъпката ще се разпредели през следващите четири години.
6. Отлагане на плащането на данъка върху печалбата при покупко-продажба на недвижими имоти за следващите три години, от 2020 до 2022 г.
7. Отстъпка от данъка, равна на 40 процента, за разходите за предоставяне на услуги за енергийна ефективност и естетическо подобряване на сгради до сумата от 16 хиляди евро. Отстъпката ще се предоставя за приходите от годините 2020 - 2022 г. Във всеки случай сумата на отстъпката ще се разпредели през следващите четири години.
8. Промяна на ставката на ДДС от 24 на 13 процента за всички стоки от първа необходимост, свързани с отглеждането на малки деца.
9. Промяна на ставката на ДДС от 24 на 13 процента за каските за мотоциклети и за детските столчета за автомобили.
10. Нова схема за уреждане на данъчни задължения. Всички неуредени задължения могат да бъдат изплатени на 24 или 48 вноски според вида на задължението. По-конкретно 24-те вноски се отнасят до редовните задължения като данъка върху дохода и данъка върху недвижимото имущество, а 48-те вноски се отнасят до извънредните задължения като данъка върху наследството. В схемата влизат всички потвърдени просрочени задължения в данъчните служби, одиторските центрове и митниците, а по избор на длъжника могат да бъдат включени и потвърдени и просрочени задължения, които са отложени с административно или съдебно решение.
11. Отмяна на вноската "солидарност" са лицата с над 80 процента инвалидност.
12. Отмяна на данъка "лукс" за личните автомобили, които се използват от многодетни лица с непълнолетни деца.
13. Стимули за прехвърляне на данъчния адрес в Гърция за физически лица, които желаят да инвестират суми над 500 хиляди евро. Тези, които прехвърлят данъчния си адрес в Гърция, ще разполагат със съществени данъчни облекчения за дохода си от цял свят, който независимо от размера си ще се облага със сумата от 100 хиляди евро плюс 20 хиляди за всеки член на семействата им. Прехвърлилите данъчния си адрес в Гърция ще трябва в рамките на три години да реализират инвестиции от 500 хиляди евро.
14. Освобождаване на юридически лица с данъчен адрес в Гърция от данък върху дохода от прехвърляне на дружествени дялове.
15. Освобождаване от данък върху дохода и вноска "солидарност" на лихвите от дружествени облигации, вписани на организирания пазар.
16. Еднократно отписване на задължения на физически и юридически лица на обща стойност до 10 евро на данъчно задължено лице.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.