През 2019 г. символичният Ден на данъчната свобода ще настъпи на 18 май, съобщава Институтът за пазарна икономика.

През тази година се предвижда в държавната хазна да постъпят рекордните 43.9 млрд. лв. приходи.
Средно за един календарен ден българите ще изработват по 319 млн. лв., от което следва, че ще са необходими 138 дни за да се съберат предвидените приходи в хазната. Оттук се получава датата 18 май, след която гражданите условно ще спрат да работят за държавата и ще работят за себе си.

Датата е символична и показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде незабавно изземвано - у нас тя се нарича Ден на данъчна свобода, а по-света е известна като Tax Freedom Day.

Експертите от ИПИ посочват, че въпросните 138 дни отразяват общите приходи в консолидираната фискална рамка за 2019 г., но има някои специфични моменти, които следва да се отчетат:

Живеещите в България отново ще получат помощ от европейските данъкоплатци, които ще ги "отменят" за малко над 8 дни работа към държавата. Това отразява заложените в бюджета близо 2.7 млрд. лв. помощи от ЕС. Местните данъкоплатци ще работят до 9 май за държавата, а в дните до 18-ти май ще бъдат отменени от европейските данъкоплатци. Въпреки това, институтът се спира на 18 май като официалната дата на данъчната свобода, тъй като тя с най-голяма точност отчита преразпределението през приходната част на бюджета.

На второ място, освен изчислените 138 дни следва да отчитаме и планираните 2 дни за отработване, които отразяват заложения дефицит от 600 млн. лв. по консолидираната фискална програма. Традиционно през последните години в бюджета се залага дефицит, което означава, че държавата планира да харчи повече, отколкото събира като приходи. През последните три години обаче (2016-2018 г.) този дефицит не се реализира и бюджетите излизаха на излишък. През 2018 г., ако се повтори този сценарий, може и да няма дни за отработване.

Третият момент е, че през 2019 г. ще отделим най-много дни, за да попълним приходите от ДДС - 34 дни. За приходите от акцизи ще са нужни близо 17 дни. За осигуровките - малко над месец: 24 дни за социално осигуряване и 9 дни за здравно. Приходите от подоходните данъци ще бъдат попълнени за близо 12 дни, а тези от корпоративни данъци - за малко над 8 дни. Други близо 7 дни ще са необходими за държавните и общинските такси.

По темата: данъци бизнес
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

От 60 до 200 лева по-голяма сметка за парно в София за декември

Студът и поскъпването на топлинната енергия с почти 50 процента сметките за парно за декември 2018 г. спрямо миналия отоплителен сезон. Това показа проверка на „Монитор“. Фактурите са от днес в касите и могат да се плащат.

Черноморските летища с рекордните над 38 000 полета за гoдина

През миналата година аерогарите във Варна и Бургас посрещнаха 5,5 милиона пътници и повече от 38 000 полета на 103 авиокомпании. Ръстът отбелязан от летищата на „Фрапорт България“ бе 13%, а за последните 3 години трафикът на двете летища се покачи с 50% до 60%.