ДАНС влезе в община Кочериново, проверяват адресните регистрации преди изборите

ДАНС влезе в община Кочериново, проверяват адресните регистрации преди изборите

121 души, новоргистрирани в общината, са били обект на проверката на ДАНС

Служители на ДАНС влязоха в община Кочериново. Проверката била свързана с предстоящите избори, тъй като агентите пристигнали изненадващо в петък и поискали да им бъде предоставена информация за новорегистрираните жители по настоящ адрес, съобщава „Струма“.

Относно внезапната проверка, зам.-кметът на община Кочериново Любка Йорданова, която е назначена за временно изпълняващ длъжността кмет, заяви, че служителите на ДАНС са представители заповед за проверка относно регистрацията на жителите по постоянен и настоящ адрес, която бе извършена в служба ГРАО. "Съставен е протокол и очакваме резултатите от проверката, която е рутинна”, заяви тя.

Освен от служба ГРАО са изискани документи и от селските кметове, в чиито населени места са били регистрирани лица по настоящ адрес шест месеца преди местните избори. По думите на вр.и.д. кмет Любка Йорданова регистрираните по настоящ адрес до края на април лица в общината са само 49. „Това е бройката, която е за всички 10 населени места - Кочериново и селата. Избирателите, които имат право да пуснат бюлетини на предстоящите местни избори в неделя, са около 3077 души”, добави тя.

Малко по-късно Йорданова обясни пред БТА, че

121 души новоргистрирани в община Кочериново, са били обект на проверка на ДАНС.

"Проверката беше извършена в петък за няколко часа, напълно изненадващо", завиха от администрацията на общината.  По данни на Йорданова, предоставени и от ГРАО, новорегистрираните жители по настоящ адрес в общината за тази година са 111, а по постоянен - 10. "В общината имаме десет населени места, информацията се отнася за цялата община Кочериново. Освен това имаме и дом за възрастни хора и бройката варира", коментира още Йорданова.

От Общинската избирателна комисия на свой ред нямаха данни за проверката.
Според председателя на ОИК Атанаска Богоева, броят на избирателите в общината за предстоящите избори е около 3 100.

В битката за кмет на Кочериново участват 5-има кандидати. Акцията обаче най-вероятно е по сигнал. Полицейска проверка за евентуални изборни туристи наскоро бе извършена и в община Кресна по разпореждане на прокуратурата. През месец юни е била извършена проверка на адресните регистрации в Кресна от междуведомствена комисия и в протокола не е регистрирано нито едно нарушение, заяви вр.и.д. кмет на Кресна Петър Петров.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.