Полицаи от ДАНС, отдел „Охранителна полиция" при ОДМВР-Пловдив и представители на ВиК са стартирали на 13 януари т.г. проверка в осем помпени станции в областния център и региона, съобщиха от полицията в града.

Охранителни обследвания ще се извършат в  5 от тях на територията на областния център, а останалите три са на територията на Раковски, Асеновград и Храбрино. В Пловдив в хода на проверката е изискана информация и са получени отговори с приложения на документи от Басейнова дирекция “Източнобеломорски район” и Държавна агенция за метрологичен и технически надзор. По отношение на ВиК Пловдив е изискана информация за дейността на самото  дружество, собствеността, финансовото състояние и сключените договор. Извършени са проверки от различни органи и институции с функции за контрол. Към момента  установено, че ВиК - Пловдив не стопанисва и поддържа язовири. 

Проверките са заради зачестилите проблеми, свързани с  ВиК дружествата в страната и предвид, че подаването на питейна вода е дейност, свързана с националната сигурност. Съвместните  проверки  на ВиК дружествата в страната са по линия на контролната дейност на обекти, осъществяващи осигуряване на питейна вода.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Вторите проби потвърждават замърсяване на река Юговска с цианиди

Силно завишени стойности на свободни цианиди показва анализът на водните проби, взети от незаконната тръба на утаителя към хвостохранилището - Лъки 2, съобщиха от областната управа в Пловдив. Данните от вторите проби показват, че водите на река Юговска са замърсени с 12 милиграма на литър при норма на отпадъчни води 0,1 милиграма/л. 

Полицията задържа двама заради замърсяването на реките Юговска и Чая

Управител на дружество и отговорник на хвостохранилище са задържани за срок до 24 часа в ареста на РУ Асеновград заради замърсяване на две реки край Пловдив, съобщиха от полицията в града. 

Незаконно заустване от хвостохранилище напълнило две реки с цианиди

Незаконно заустена тръба от хвостохранилище на предприятие край Лъки напълнила реките Юговска и Чепеларска с цианиди. Това установи извънредна проверка на Басейнова дирекция „Източнобеломоски район“ , РИОСВ-Смолян и лабораториите към Изпълнителната агенция по околната среда и водите в Пловдив и Смолян. На място проверката извършиха министърът на околната среда и водите Емил Димитров, областният управител на област Пловдив Дани Каназирева и експерти.