• Ще нищят дали РМД-та са си плащали задълженията за придобиването на златни активи

  • Олигарсите на Командира – Прокопиев, Василев и Донев, също трябва да бъдат проверявани

Пълна проверка на криминалната приватизация на държавни активи, проведена основно по време на управлението на Иван Костов, бе възложена на ДАНС. Разследването е по искане на главния прокурор Иван Гешев, който е възложил на агенцията да се провери целия приватизационен процес и на последващия контрол от отговарящите за това министерства, агенции и други държавни ведомства. Това съобщиха от държавното обвинение.

Проверката трябва да обхване всички приватизационни сделки, извършването на плащания по тях, независимо от вида на платежните средства, както и всички предприети действия по осъществяването на следприватизационния надзор. Задачата на ДАНС е да установи събрани ли са предвидените в приватизационните договори неустойки, лихви, обезщетения и банкови гаранции, в случай на тяхното частично или цялостно неизпълнение. Трябва да се провери и дали са извършени

действия по разваляне на приватизационните договори

в случай на тяхното неизпълнение.

Проверяващите трябва да съберат данни за това как е била водена цялата документация по текущия следприватизационен контрол, извършвани ли са проверки по изпълнение на приватизационните договори и била ли е актуализирана своевременно информацията в публичните регистри. В обхвата на проверката трябва да бъде извършен анализ на одитните доклади на Сметната палата и какви действия са били предприети по изпълнението на дадените указания.

Под лупата на проверяващите няма как да не попаднат едни от емблематичните сделки с приватизация на дружества, за които са платени жълти стотинки като „Каолин“ и „Дамяница“ на разградския олигарх Иво Прокопиев, КТБ – заграбена и фалирана от Цветан Василев, „Софарма“ на фармацевтичния бос Огнян Донев, БГА „Балкан“, „Кремиковци“, продажбата на Булбанк и други.

„Ако в хода на проверката се установят достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, ще бъдат образувани съответните досъдебни производства. В случай че бъде установено, че е изтекла законовата давност, прокуратурата

има за цел да уведоми българското общество за целия приватизационен процес

и нанесените щети от него“, заяви пред журналисти говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

“Kолкото повече знаем за приватизацията и за тази част от българския преход, която може да се окачестви като частично неуспешна, е по-добре“. Това пък коментира финансовият министър Владислав Горанов. Според него тази проверка ще осветли начина, по който беше извършена приватизацията. Въпреки това Горанов изрази съмнение, че сделки, случили се преди толкова много години, могат да бъдат преразгледани.

"Но ако се знае истината за прехода и специално в частта приватизация, ще се дадат отговори на въпроси, които си задават гражданите“, посочи той. По думите му трябва да се търси информация в звената, които са извършвали приватизация. Причината е, че в минали периоди Агенцията за приватизацията, както и отделните министерства също са извършвали приватизация. Той увери, че в МФ имат данни колко пари са постъпили от сделки за приватизация, без да посочва точна цифра.

"Дали е могло да бъдат повече, вероятно да“, продължи Горанов. Темата за проверката на приватизацията пък обедини депутати, като изразиха подкрепата си за начинанието.

"Убеден съм, че главният прокурор търси справедливостта и това е правилно", заяви зам.-шефът на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев. Той уточни, че позицията му не е съгласувана с групата, но той подкрепя действията на Гешев. Велчев изрази съмнение, че може да бъде възпрепятстван от срока за давност. Но обясни, че ако бъде внесена поправка в закона за срока на давност, той лично ще я подкрепи.

Това трябваше да се направи много отдавна,

закъсняло е, но по-добре късно, отколкото никога

допълни Велчев. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че приветстват идеята. Той припомни, че в различни периоди на приватизацията са действали различни закони, но обществото искало да знае всичко за приватизация и по тази причина приветствали решението на прокуратурата. По думите му прокуратурата трябвало да направи преглед на целия период, защото имало различни коментари и интерпретации. Според него трябва да се отговори на въпроса дали е имало съмнителни сделки, трябвало да се обясни какво се има предвид под съмнителни сделки.

"Най-сетне свеж вятър да повее откъм прокуратурата", заяви от своя страна лидерът на НФСБ Валери Симеонов. "На всички ни се иска да се постигне нещо и е крайно време да излезе истината за тези престъпни приватизации, които са извършвани в годините в угода на политически поддръжници, политически съдружници и т.н.", допълни той. Симеонов даде за пример "престъпна като резултати приватизация" с Корабостроителния завод в Бургас, взет от Васил Божков, след това работниците били уволнени и изхвърлени на улицата, предприятието ликвидирано, нарязано и разпродадено.

"Силно подкрепяме всяка проверка, свързана с приватизацията, тъй като през последните десетилетия

голяма част от националното богатство се изпари

през приватизационни сделки", каза и Искрен Веселинов от ВМРО. Той изрази готовност, ако има законов дефицит, за да бъде ефективно подобно разследване, да се седне на разговор за промяна на законодателството. По думите му тази черна дупка на прехода трябвало да бъде най-накрая запълнена и с информация, и с отговорност, защото обществото го очаквало. 

Лидерката на БСП Корнелия Нинова поздрави Гешев за инициативата, като пожела истината да излезе наяве, да се носело отговорност и проверката да била всеобхватна.

"Включително и инициативата му Луков марш. Да бъдат организаторите разследвани за насилие и насаждане на език на омразата. Прекрасни инициативи на г-н Гешев", добави тя. По думите й в общественото пространство имало съмнение за съмнителни сделки, но трябвало да се докажат. По въпроса за промяна на давността Нинова отбеляза, че преди 3 години се водил този разговор и се стигнало до заключението, че трябвали поправки в конституцията.

Съпартиецът й Румен Гечев заяви, че си заслужавало да се порови. По думите му бил съгласен, ако обаче целта не била пиар, а действително мащабна и детайлна проверка на сделките. Въпреки това обясни, че е притеснен, защото са минали много години и можело да няма давност.

Темата с проверката на

приватизационните сделки коментираха в МС синдикатите и работодателите

които оцениха положително тези действия. Президентът на КНСБ Пламен Димитров посочи, че всяко действие, което внася яснота във всички процеси, е добре дошло. Но не трябвало от това да се прави поредната дъвка и сензация.

„Ако остане в тази посока, смятам, че не е правилно. Ако се стигне до проверка на законността в момента, в който е ставала сделката, доколко тя е била адекватна, това би било полезно. Другото може да се превърне в лов на вещици“, посочи той.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов бе по-лаконичен. „Когато разберем, че в приватизацията на Кремиковци нищо не е било наред, какво правим? Няма го Кремиковци. Какво ще стане, като установим, че е бил откраднат заводът за микропроцесори в Правец“, попита риторично той.

Работодателите, в лицето на Цветан Симеонов от БТПП, пък заяви, че всяко едно действие, което ще бъде в борба с корупцията, заслужава внимание и подкрепа.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Родителите може да плащат разходи за ток, охрана, наем

Частните забавачки връщат таксите или ги ползват за следващи месеци (ОБЗОР)

Родителите може да плащат разходи за ток, охрана, наем

Образователното министерство препоръчва частните детски градини и ясли да възстановят на родителите изплатената авансово сума за такси или да я използват за бъдещи периоди.

Лекари обясняват в 10 минути какво е COVID-19 и как да го различим

Лекари от Университетската болница „Света Анна”  обясняват в рамките на 10 минути какво е COVID-19 и как да го различим. Толкова време изисква да бъде прочетено краткото ръководство, създадено от д-р Евтим Александров и д-р Петър Иванов от Клиника по Уши, нос и гърло. То написано на немедицински и напълно достъпен език, за да бъде в помощ на  хората.

Монасите със специална молитва за лекари и полицаи

Загуби за милион за манастирите

Монасите със специална молитва за лекари и полицаи

На близо 1 млн. лева ще възлязат загубите на родните манастири по Великден заради ограничените пътувания като превенция срещу COVID-19,  показва проверка на  "Монитор".