ДАНС иска 24/7 достъп до  данни на ученици и учители

ДАНС иска 24/7 достъп до данни на ученици и учители

Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) ще има 24 часа 7 дни в седмицата достъп до данните на хлапета в детските градини, ученици, техните учители и студенти. Това става ясно от проекта за инструкция за достъпа на Държавна агенция „Национална сигурност“ до информационните фондове на Министерството на образованието и науката.

Според него българското ФБР ще има достъп до пет бази данни на просветното ведомство. Първата е Национална електронна информационна система за предучилищното и училищното образование (НЕИСПУО), в която е включена информация за децата, които се обучават в детските градини, училищата или в центрове за подкрепа за личностно развитие, както и за преподавателите или помощния персонал в тях. Така при необходимост от ДАНС могат да проследят за всяко едно хлапе в каква паралелка е било, какъв учебен план е имало, дали се е обучавало в дневна или в нощна форма. С достъпа до регистъра за документите за завършено основно или средно образование и степен на професионална квалификация пък ще знаят успеха на учениците.

От българското ФБР ще могат да получат и информация за движение на децата и учениците. Така за всеки малчуган те могат да разберат дали е сменял школото или детската градина.

Студентите и докторантите също влизат в обсега на ДАНС. Те ще имат достъп до регистър на завършилите студенти и докторанти и до този на всички действащи и прекъснали студенти и докторанти по степени на обучение и по професионални направления. Информацията от фондовете на МОН ще бъде достъпна чрез виртуална частна мрежа (VPN защитена връзка).

Инструкцията се издава на основание на Закона за Държавна агенция „Национална сигурност“, според който министерствата и ведомствата предоставят достъп до информационните си фондове на агенцията по ред, определен със съвместна инструкция на председателя на агенцията и съответния министър или ръководител на ведомство.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.