Акцията на ДАНС и МВР в КЕВР заради търговия с ток на „на черно“

Подозират връзка с рекордните цени

Акцията на ДАНС и МВР в КЕВР заради търговия с ток на „на черно“

Има съмнения за извършвани сделки от фирми без лиценз

Както вече стана ясно ДАНС и МВР влязоха в четвъртък в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Според източници на „Монитор“ основната причина е не толкава високите цени на тока на енергийната борса, колкото да се търсят данни за търговия „на черно“ с ток.

Вероятно има съмнения за извършвани сделки от фирми без лиценз.

Органите провеждат акция там, като най-вероятно това е свързано с цените на енергийната борса. От комисията обясниха, че оказват пълно съдействие на служителите на реда.

Копират се множество документи и копията се предоставят на служителите на ДАНС и МВР, уточниха за „Монитор“ от пресцентъра на енергийния регулатор.

Изпълнителният директор на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) Константин Константинов обясни за „Монитор“, че не за първи път агенти на ДАНС и МВР искат информация за борсовата търговия. По думите му служителите на спецслужбите са дошли вчера в офиса на борсата и са поискали да бъде подготвена информация за дейността на борсовото дружество от началото на настоящата година досега и за част от миналата. Константинов не уточни какви точно данни са били поискани от ДАНС и МВР, нито дали е поставен краен срок за предоставянето им. Само добави, че информацията е огромна. От пресцентъра на министерството на енергетиката отказаха да коментират акциите на силите на реда в КЕВР и енергийната борса.

Припомняме, че през август председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев обяви, че ca подадени сигнали в ДAHC и MBP зa съмнителни cдeлĸи нa енергийната борса. Πpeди година подобен сигнал беше изпратен дo пpoĸypaтypaтa, нo според Велев държавното обвинение нe e oтĸpилo престъпление, a само няĸoи нарушения. Членовете нa AOБP сезираха ДAHC и MBP, защото подозират, чe ce извършва саботаж, престъпление или диверсия и ce застрашава националната сигурност, защото спряха пъpвoeшeлoнни предприятия. След тях щe спрат и останалите. Шефът на АИКБ определи това като "абсолютно безобразие", ĸoeтo няма фундамент под себе cи. Миналия месец цените на свободния пазар скочиха драстично, което разгневи бизнеса, а някои производства бяха принудени да спрат работа, като КЦМ. Включването на всички възможни мощности на държавната ТЕЦ „Марица-изток 2“ не дадоха голям ефект.

В средата на настоящия месец бе поставен пореден рекорд на борсовата цена в сегмента „Ден напред“ и на 15 септември за следващия ден бе регистрирана цена от 335.51 лв. за мегаватчас. Котировките на БНЕБ от началото на седмицата показват големи разлики. За понеделник цената достигна 293.28 лв./мвтч, за вторник - 230.61 лв./мвтч, 287.84 лв./мвтч за почивния ден сряда, а за последния работен ден – петък, бе отчетена средна цена от 268.36 лв./мвтч.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.