Дания приключи днес изграждането 70-километрова стена по границата с Германия като част от усилията си за борба с разпространението на Африканската чума по свинете (АЧС) от глиганите, предаде ДПА.

Съоръжението, високо 1,5 м, е издигнато по протежението на цялата граница между двете страни. Мнозина експерти обаче изразяват съмнения за ползата от него. Изграждането на стената започна в края на януари.

АЧС не е опасна за хората, но в повечето случаи е смъртоносна за свинете и за нея няма ваксина. Досега вирусът е открит в балтийските страни, Полша, Чехия и Унгария. Случаи на заболяването бяха регистрирани миналата година и в Белгия.

Според датското правителство ако вирусът засегне местните свинеферми, целият износ за страни извън ЕС ще трябва да бъде спрян.

През 2018 г. Дания е изнесла прасета и свинско месо за около 28,5 млрд. крони (4,3 млрд. долара).

Стената е положена на 50 сантиметра под земята, има врати на редовните пропускателни пунктове и отвори с размери 20х20 сантиметра, за да могат да преминават по-дребни животни. За изграждането й са похарчени около 45 милиона крони, което е по-малко от очакваните 80 милиона крони.

Другите мерки, въведени в Дания срещу АЧС, са увеличение на глобите за недостатъчна дезинфекция на камиони, превозващи живи животни, смекчаване на правилата за лов на диви свине, както и повече информация за начините за предотвратяване разпространението на заразата.

Хората, живеещи около прегражденията, се оплакват от създадените неудобства и я определят като символ на изолация. Според експерти човекът е главна причина за разпространение на заразата, включително чрез заразена храна, както и непочистена кал по гумите на колите и по обувките.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

В личното стопанство до 3 прасета, 2 говеда и 100 пилета

В личните стопанства на физически лица ще могат да се гледат до 3 прасета, различни от свине майки и некастрирани нерези, 2 едри преживни животни и приплодите им до 12-месечна възраст, 10 дребни преживни с приплодите им до 9-месечна възраст, два броя еднокопитни и приплодите им до 12-месечна възраст, 10 възрастни зайци с приплодите им, но не повече от сто броя общо, 50 възрастни птици независимо от вида и 100 бройлера или подрастващи птици независимо от вида. Това е записано в новите изисквания за по-висока биосигурност на такива обекти.

4 пъти по-голям бюджет за инвестиции в растениевъдството

Производителите на плодове и зеленчуци ще могат да се възползват от 4 пъти по-голям бюджет през 2020 г. по схемата „Помощ за инвестиции в материални активи в земеделски стопанства, свързани с първично производство на растениевъдна земеделска продукция”. През 2019 г. в направлението беше разпределен ресурс от 3,6 млн. лв. За настоящата бюджетът е увеличен на 18,6 млн. лв., съобщи ДФЗ.

В Берлин министър Танева обсъжда ваксина срещу АЧС

Земеделският министър Десислава Танева ще обсъди възможността за създаване на ваксина срещу африканската чума по свинете (АЧС) със свои колеги от Германия, Австралия, САЩ, Корея и Китай на Международното изложение „Зелена седмица“ 2020 в Берлин, съобщи БТА.