Даниела Стоева: Необходима е субсидия за всеки организиран турист

Даниела Стоева: Необходима е субсидия за всеки организиран турист

- Липсват добре работещи кредитни механизми за туроператори

Обслужването е едно от нашите слаби места и това е нещо, с което се борим от години, коментира в интервю за "Монитор" председателят на УС на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АББТА)

- Г-жа Стоева, подкрепяте ли мнението на някои от колегите си, че новообявената схема за подпомагане на туризма 80:20 е мираж?

- Начинът, по който беше анонсирана схемата 80:20 през последните дни, беше следната - към мярката 60:40 ще добавят още 290 лв. фиксирана субсидия, като по този начин схемата ще стане 80:20. Чисто математически не може да се обясни как, когато към 60% добавим 290 лв., тя става 80% - освен ако не говорим за конкретна сума като доход. Докато не го видим разписано точно, смятам, че това, което се анонсира като 80:20, е доста неясно.

- Наскоро се заговори и за създаването на гаранционен фонд? Какви биха били неговите основни функции?

- Основната функция на такъв гаранционен фонд е да гарантира сумите, които клиентите плащат на туроператорите. Това е друга форма на застраховката „Отговорност на туроператора“, но се формира като план със средства, инвестирани от самите туроператори. Преди време имахме проблеми с въпросната застраховка, тъй като основни застрахователи се отказаха да я предлагат. Поставиха ни в неприятна ситуация, но въпросът се реши благодарение на компании, които „подадоха ръка“ на туроператорския бранш с приемливи условия, които гарантират както издаваните ваучери за промяна на дати за пътувания, така и настоящите плащания. Няма проблем да се работи и преди създаването на гаранционен фонд - правата на потребителите са напълно защитени.

- Много туроператори са застрашени от фалити, а гаранционният фонд може да бъде готов до края на годината. Няма ли да е прекалено късно?

- Не е лесно да се създаде гаранционен фонд, законовата ни база не е готова в това отношение. За да има работещ „механизъм“ по примера на добре функциониращите в другите европейски страни като Дания, се изискват редица нормативни промени, които не са свързани единствено със Закона за туризма. Процедурата не е лесна и изисква време, трябва да е добре обмислена и структурирана. Аз лично смятам, че дори е прекалено оптимистично да се говори за края на годината. Това не е тема, която се дискутира от вчера, тя е обект на разговор от много години. Още през есента на 2019-а, след фалита на „Томас Кук“ тя стана актуална и дойде на дневен ред не само в България, но и във всички европейски страни, където няма фонд, като Германия. Има две системи за обезпечаване на плащанията от страна на потребителите - под формата на застраховка/банкова гаранция или чрез гаранционен фонд. Предложили сме такъв на Министерството на туризма още през декември, откъдето създадоха работна група, чието последно заседание беше през януари заради COVID-19.

- Защо през 2016 г. туроператорите се обявиха против създаването на подобен фонд?

- Основните притеснения бяха свързани с това как въпросът ще се реши законодателно и кой ще управлява фонда. Това ще бъде на дневен ред и сега. Смятам, че тогава не бяхме узрели като бизнес и пазар за подобна идея - това е принцип на работа за по-развити бизнеси.

- Какви мерките ще предприемете за придобиване на ликвидност?

- Въпросът с ликвидността ще се реши с подходящо финансиране от страна на търговските банки, подпомогнати от Българската банка за развитие.

- Изпълними ли са условията за отпускане на кредит на туроператорите?

- На този етап няма добре работещи механизми, тъй като това, което очакваме ние, е чрез Българската банка за развитие да се предоставят достатъчно средства, които да служат за гаранция на необходимите средства - под формата на кредити, към търговските банки. По начин, по който самите те ще имат интерес да ги предлагат, и то при сериозно намалени лихви. Колегите ни в Германия вече са се възползвали от подобен тип кредити с лихва до максимум 3% в зависимост от обезпечението. Колкото е по-голямо то, толкова по-нисък ще бъде и лихвеният процент. Затова все още не са стартирани подобни финансови инструменти, засега само слушаме за тях.

- Смятате ли, че финансирането на чартърните полети с по 35 евро на седалка може да спаси сезона?

- В случая не е важна сумата, а механизмът, чрез който се случват нещата. Говори се само за чартърни полети, но не трябва да забравяме, че голяма част, особено в тази кризисна година, няма да дойдат с чартърни полети, а ще бъдат на блок места по редовните линии, а също така и с нискотарифните авиокомпании. Този механизъм трябваше да бъде насочен по отношение на всеки организиран турист - тези, дошли в страната чрез туроператор по организирано пътуване без значение от неговия вид - трябваше да бъде субсидиран. Така се действа от години в съседна Северна Македония, където субсидията е около 50 евро на турист. По този начин щеше да се обхване много по-голяма част от българския туризъм. Чартърни полети имаме единствено за морските дестинации и зимата - към ски туризма.

- Тези дни се извиха огромни опашки на границата с Гърция. С какво можем да привлечем българите, които вече поеха към южната ни съседка?

- Всеки знае отговора на този въпрос - с качествено обслужване и лично отношение към клиента, това са нещата, формиращи туризма. С това не искам да кажа, че никъде в България няма качество или добро обслужване - има такива места, но те не се оплакват от липса на български туристи.

Обслужването е едно от нашите слаби места и това е нещо, с което се борим от години. Трябва да си признаем, че имаме проблем в това отношение, и то на всички нива. Смятам, че това намират българите в Гърция. Ако пък се говори само за лятна почивка, не трябва да забравяме, че гръцката морска ивица е много по-голяма и предлага различен тип туризъм. Запазеният морски облик е това, което ние унищожихме и продължаваме да унищожаваме по родното Черноморие.

Само с протекционистични мерки не мисля, че можем да задържим или привлечем туристи. Това може да стане единствено с качествен продукт - туризмът отдавна не се изразява само в едно настаняване, той е преживяване. Има да работим още в тази насока.


ВИЗИТКА:

От 2019 г. председател на УС на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти

От 2019 г. член на борда на Европейската асоциация на туристическите агенции.

Основател и управител на „Тандем травел“.

Туроператор с над 25-годишен професионален опит

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.