Даниела Петкова: Висока пенсия не може да има след само 17 години вноски

Даниела Петкова: Висока пенсия не може да има след само 17 години вноски

Доходността на доброволните фондове е 0.32 %

Бих ги посъветвала младежите да поискат от своя работодател да ги осигурява на реалната работна заплата от първия им работен ден, тъй като е изключително значение за тяхното пенсионно и здравно осигуряване. Това коментира пред "Монитор" председателят на Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване Даниела Петкова. 

 • Г-жо Петкова, как се отрази пандемията на частните пенсионни фондове ?
  Икономическите ефекти на пандемията безспорно имаха най-голямо отражение. Още от февруари, но най-силно през март, те се отразиха върху цените на акциите по всички финансови пазари. За радост, ние бяхме заели по-предпазлива позиция. Това ни помогна да не сме толкова засегнати като останалите инвеститори. Корекцията през март месец беше между 7 и 10 %, но само от началото на тази година. Въпреки нея обаче натрупаната доходност към края на 2019 г. е достатъчно висока и корекцията я направи малко по-положителна. Към днешна дата имаме пенсионни фондове, които не само възстановиха всичко, но и са на плюс като пазар. Ако не се случи още нещо, би трябвало да възстановим цялата корекция за тази година.
 • Наблюдава ли се ръст/спад на нетните активи на фондовете за допълнително пенсионно осигуряване от началото на извънредното положение ?
  В момента сме в период на ръст. Имаше спад през март при тази доходност, но две тримесечия подред активите растат. Когато се изчислява цялостната доходност на пазара, се изчислява и теглото на всеки фонд и данни за това ще бъдат публикувани от Комисията за финансов надзор. По предварителни данни средната доходност на доброволните пенсионни фондове се очертава около минус 0.32 %. Хубаво е да споделим, че вече има пет доброволни фонда, които преодоляха кризата и вече са на положителна територия като доходност. В момента средната доходност на професионалните фондове е минус 0.57 % като отново има пет фонда, които вече са на положителна терититория. Универсалните фондове, които са най-масови, в момента също са на минус 1% средно за пазара.
 • Колко милиона лева за загубили пенсионните фондове от началото на коронакризата?
  В подобна година представянето на дружествата е различно. В края на третото тримесечие имаме над 16 млрд. активи и се вижда, че в паричното изражение доходността превишава размера на получените вноски, което означава, че всъщност имаме възстановяване.
 • Средно по колко души сменят пенсионния си фонд в момента ?
  Непрекъснато има хора, които сменят пенсионния си фонд като се забелязва един непрекъснат ръст месец след месец. В резултат на кризата по-скоро имаше занижаване на броя на хората, които се прехвърлят в друг пенсионен фонд. Обясняваме си го с изискванията за социална дистанция, които бяха наложени по време на пандемията. Пазарът беше замрял, но през третото тримесечие се наблюдава възстановяване. В общият брой за деветмесечието няма значителна промяна.
 • Според доклад на Better Finance - 100 лв., внесени в частен пенсионен фонд у нас през 2002 г., са се стопили до 84 лв. като покупателна способност? Какви измерители трябва да се следят всъщност и в какъв срок?
  Първоначално данните, които служат за база на подобни изчисления трябва да са верни. Авторите не са наясно, че ние превеждаме средства в НОИ и Сребърния фонд, а те са над 500 млн, от 2015 г. до сега. Отсъствието на тези данни от изчисленията ги прави изцяло грешни. Ако сметките бъдат направени както трябва, лесно може да се види, че реалната доходност на пенсионните фондове е положителна и няма как 100 лв. да станат 84. Когато се говори за реална доходност, има значение и каква е инфлацията – не може да се сравняват пенсионни фондове в различни държави. За подобни цели се използва хармонизиран европейски индекс. Методите, по които се изчислява пенсионната доходност в различните държави трябва да са едни и същи.
 • Кои са групите, които ще започнат да вземат по-висока пенсия от втория стълб ?
  Няма пенсионен продукт, който да започне да предоставя високи пенсии след само 18-19 години. Цикълът за осигуряване е 40 години, вероятно докато не изтекат тези години и не се натрупат още пари, непрекъснато ще се твърди, че пенсиите, които изплащаме, са твърде ниски. Срещу вноските, които получаваме, пенсиите са по-високи, отколкото срещу същите пари за същото време, получени от който и да е солидарен фонд Това е основната разлика между капиталовото и солидарното осигуряване – капиталовият фонд не се притеснява да не плаща никаква пенсии на хора, които не са си плащали вноските, докато солидарния фонд плаща и на тях. Надявам се догодина да започнем да плащаме пенсии, първите хора ще бъдат жени, а техните пенсии, ако са се осигурявали през всичките години, ще са ориентирани към 7-10 % от заплатата, която получават.
 • Какъв съвет ще дадете на осигуряващите се младежи ?
  Бих ги посъветвала да поискат от своя работодател да ги осигурява на реалната работна заплата от първия им работен ден, тъй като е изключително значение за тяхното пенсионно и здравно осигуряване. На второ място трябва още от съвсем млади да си направят доброволен фонд - може да е с малки по размер вноски, но натрупванията по партидите се влияят от времето на тяхното управление. Не трябва да се пропускат години

ВИЗИТКА:

 • Даниела Петкова започва работа в родна пенсионно осигурителна компания през 1994 г. като главен счетоводител, след което заема длъжностите финансов директор, главен изпълнителен директор
 • Днес е председател на Управителния съвет на дружеството
 • Отличена е с приз „Буров" за финансово управление и с награда за цялостен принос за развитието на осигуряването в България

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.