Даниела Машева: Протестите са опит за политическа намеса в процедурата за избор за главен прокурор

Даниела Машева: Протестите са опит за политическа намеса в процедурата за избор за главен прокурор

Гешев е получил признание за дейността си от редица международни институции

Атаките на някои медии срещу ВСС са организирана негативна кампания срещу всички, които подкрепиха кандидатурата за обвинител №1, казва в интервю за "Монитор" говорителят на Прокурорската колегия на ВСС

- Г-жо Машева, предстои избор на нов главен прокурор. Според вас достатъчно ли е, че беше издигната само една кандидатура, която всъщност получава непрекъснато подкрепа от магистрати в цялата страна?

- Излъчването на една кандидатура в настоящата процедура е абсолютно законосъобразно. За нас, членовете на Прокурорската колегия, е от съществено значение, че с тази номинация отговорихме на вижданията на професионалните организации – Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите, за профила на бъдещия главен прокурор. Фактът, че до момента кандидатурата на Иван Гешев получава широка подкрепа от професионалната общност, е достатъчно показателен за притежаваните от него качества, както и че се ползва с доверието на колегите си. До настоящия момент във Висшия съдебен съвет са постъпили 68 становища в подкрепа на кандидатурата му, като основна част са от системата на прокуратурата - 66 прокуратури от различни нива, 4 следствени отдела, както и становище от следователи от Националната следствена служба. Наред с магистратите своята подкрепа за кандидатурата на прокурор Иван Гешев излагат и съдебни служители. Становища, съдържащи подкрепа, са изпратени и от органи и институции, с които кандидатът е работил, а именно 18 областни дирекции на МВР, Главна дирекция „Национална полиция“, Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, както и от Държавна агенция „Национална сигурност“. Положителни становища са изразили и от Камарата на следователите в България. Асоциацията на прокурорите в България е изпратила две становища, като изразява принципната, убедена и категорична подкрепа за номинирания кандидат за главен прокурор. Във второто становище, придружено с въпроси към г-н Гешев, от асоциацията изразяват твърдото си несъгласие с опитите на някои среди изборът на главен прокурор да бъде превърнат в политически фарс и опорочен от инспириран уличен натиск и компроматна кампания. Позитивни становища са изпратени и от ръководствата на Университета за национално и световно стопанство и Югозападния университет „Неофит Рилски“, които изразяват подкрепата си за издигнатата кандидатура. Наред с това постъпиха и становища от професор доктор Валери Димитров – преподавател в Юридическия факултет на Университета за национално и световно стопанство, ръководител на катедра „Публичноправни науки“, професор доктор на юридическите науки Маргарита Чинова от Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, както и от професор доктор на юридическите науки Костадин Кирилов – преподавател по учебни дисциплини „Криминалистика“ и „Съдебни експертизи“ в Югозападния университет „Неофит Рилски“ – Благоевград, които също подкрепят кандидатурата на прокурор Иван Гешев.

- Какво е заключението на доклада на КАК към Прокурорската колегия на ВСС за кандидата за главен прокурор Иван Гешев?

- На 16 септември комисията по атестирането и конкурсите към Прокурорската колегия прие доклад относно притежаваните от кандидата професионални качества. Според заключението на този доклад прокурор Иван Гешев отговаря на законовото изискване за притежаван юридически стаж. Високият му професионализъм, както и стриктното изпълнение на служебните му задължения са допринесли за последователното му кариерно израстване в органите на съдебната власт. Прокурор Гешев притежава изключителни умения за работа в екип и за мотивиране на колеги. Отговаря в пълнота и на изискуемите качества, разписани в разпоредбата на чл. 170, ал. 5 от ЗСВ, а именно доказани ръководни и административни умения и мотивация за заемане на длъжността. Наред с това прокурор Гешев е получил признание за дейността си от редица международни институции, както и се ползва с категорично изразена широка подкрепа от колегите си от Прокуратурата на Република България и от органи и институции, с които е работил в тясно сътрудничество. Съгласно приетия доклад липсват данни, поставящи под съмнение притежаваните от прокурор Иван Гешев високи професионални качества, както и че същият отговаря в пълнота на законовите изисквания за заемане на длъжността главен прокурор. Този доклад за професионалните качества заедно с доклада на комисията по професионална етика за нравствените качества на кандидата ще бъдат публикувани на интернет страницата на ВСС и представени на Прокурорската колегия на 9 октомври за произнасяне по допустимостта на кандидата.

- Как ще коментирате масовата атака на някои медии срещу номинацията на Прокурорската колегия на ВСС?

- Това е една организирана негативна кампания срещу Иван Гешев, целяща накърняване на достойнството му и дискредитиране на професионалните му качества. Атаката не е насочена само към Гешев, тя е ориентирана към всички магистрати, които изразиха подкрепа на кандидатурата. Цели се създаване на предубеност на общественото мнение и незачитане на становището на професионалните среди относно качествата на кандидата.

- Какво е мнението ви за организираните протести пред ВСС и пред Съдебната палата по повод на номинацията на Иван Гешев?

- Организираните до момента протести са опит на определени лица и партии за политическа намеса в процедурата за избор за главен прокурор и за манипулиране на общественото мнение относно предложената кандидатура. Стремежът е да бъде оказан нерегламентиран натиск при формиране на решението от страна на органа по избор - ВСС. Още повече че медийното отразяване на протестите показа, че голяма част от участващите в тях нямат елементарна представа срещу какво точно протестират и дори не могат адекватно да коментират исканията. Не се чуха никакви смислени аргументи срещу предложената номинация на г-н Гешев, а се отправят неоснователни нападки и се поставят искания за налагане на абсолютно неподходящи кандидатури.

- Редно ли е подобни организации да се намесват при избора на главен прокурор?

- Подобни организации не могат да се намесват при избора на главен прокурор и такава намеса е недопустима. Организациите, които могат да участват в процедурата за избор на главен прокурор чрез изразяване на становища и поставяне на въпроси, са ясно и изрично изброени в Закона за съдебната власт и това са: юридическите лица с нестопанска цел, определени за извършване на общественополезна дейност, професионалните организации на съдиите, прокурорите и следователите, висшите училища и научните организации.

- Нормално ли е граждански организации и партии да искат промяна в Закона за съдебната власт, за да може НПО-та да имат възможност да издигнат кандидатури за главен прокурор?

- Граждански организации и партии могат да правят такива искания, но по- същественият въпрос е как законодателят ще отговори на тях. Моето мнение е, че сегашната законодателна уредба гарантира в достатъчна степен участието на гражданското общество в процедурата за избор на главен прокурор. Трябва да се има предвид, че в нито една държава - членка на ЕС, независимо от модела на структуриране на прокуратурата, процедурата за избор на главен прокурор не предвижда възможност за издигане на кандидатури от граждански организации.


ВИЗИТКА:

Завършва право в СУ “Св. Климент Охридски”

През 1992 - 1993 г. е младши прокурор в Софийската районна прокуратура

По-късно става и редови прокурор там

През 2001 - 2006 г. работи в Софийската градска прокуратура

От 2006 г. е прокурор във ВКП

През 2009 - 2011 г. е зам.-министър на правосъдието, след това отново се връща във ВКП

През 2017 г. е избрана за член на ВСС от квотата на прокурорите

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.