Даниел Пейчев, БАИС: Митове за гласуването в чужбина

Даниел Пейчев, БАИС: Митове за гласуването в чужбина

Когато говорим за парламентарни избори и възможност да се гласува в чужбина, традиционно надничаме как гласуват нашите сънародници в Турция. Защото според всички единствено вотът в южната ни съседка променя изборния резултат. Дали обаче това е така?

На тези избори броят на гласувалите в чужбина е рекордно голям – 180 000. За сравнение,предходните парламентарни избори през 2017 броят им беше 118 000, а на тези през 2014 – 144 000.

Числото 180 000 само по себе си е достойно за уважение. Гласуването в чужбина не е никак лека задача. За разлика от гласуването в страната, където добавянето в списъците и разпределението по избирателни секции става автоматично, извън страната разкриването на секции извън консулства и посолства изисква активна регистрация чрез заявление за гласуване (вече и в електронна форма). А за да се отвори секция в даден район, са необходими над 60 такива заявления. За да стане по-образно и ясно, на такава процедура бяха подложени и поставените под карантина български граждани с избирателни права в страната.

Мит номер 1: Невъзможно е 22 000 души да гласуват в 35 секции.

,,Рекордьорите’’ по гласуване извън граница са нашите сънародници в Германия – 33 000 гласували. Плътно следвани от Великобритания с 32 000. Българските граждани в Турция са едва на трета позиция с 22 000 гласували.

И докато всички се възмущаваме от това колко души са гласували в една секция в южната ни съседка, нека кажем следното. В страните извън ЕС максималният брой секции, който може да бъде разкрит, е 35. В нашата челна тройка обаче има две такива страни, в които са произведени избори – Великобритания и Турция. И ако всички калкулират как е невъзможно да има 22 000 гласа, подадени в 35 секции, то би трябвало да получат сърдечен арест при новината за 32 000 гласували в същия брой секции (средно над 1000 души)!

Мит номер 2: 170 000 гласа произвеждат 15 мандата в чужбина

Следващият мит, който съществува, е за влиянието на вота в чужбина. Няма по-опасно нещо от човек с калкулатор в ръка. Резултатите са следните – 170 000 действителни гласове, 11 300 средна цена мандат. Като разделим едното на другото, получаваме 15. Значи чужбина прави 15 мандата. Нека разбием и този мит!

Вече знаем окончателните мандати за партиите, а той е:

ГЕРБ – 75, БСП – 43, ИТН – 51, ДПС – 30, ДБ – 27, ИСМВ – 14.

Сега нека вземем броя на гласовете само в България (вадим гласовете от чужбина) и спрямо техния брой произведем резултат за парламент. Получаваме следното:

ГЕРБ – 78, БСП – 44, ИТН – 48, ДПС – 30, ДБ – 26, ИСМВ – 14.

Остава само да извадим от първия резултат (с гласовете от чужбина) – втория (гласовете без чужбина), за да претеглим вота зад граница. Получаваме удивителен резултат:

ГЕРБ: -3, БСП: -1, ИТН: +3, ДПС: +0, ДБ: +1, ИСМВ: +0.

Или можем да кажем, че гласуването в чужбина тази година е произвело 4 мандата!

Мит номер 3: От гласуването в чужбина печели само ДПС

Ако трябва да интерпретираме горните резултати, това означава следното: ГЕРБ губи 3 мандата в чужбина, а БСП губи 1! И докато за левите това е традиционен резултат, нещата не стоят така за най-голямата партия в България.

Печеливши от вота в чужбина са партиите ИТН и ДБ, съответно с 3 и 1 мандат! Това далеч не е изненада, тъй като двете партии са първи по брой гласове в чужбина. Тази година гласовете за ДПС зад граница не променят изборния резултат в страната. И за първи път от 20 години те са пропорционални на гласовете, получени в България!

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.