Шефът на студентските съвети Даниел Парушев пред

Шефът на студентските съвети Даниел Парушев пред "Монитор": Удължаване на учебната година няма да има

Университетите се справят и всичко ще бъде в срок

Студентите се отписват от общежитията заради наемите, няма да има къде да се върнат при присъствена сесия. Около 80% от висшите училища ще продължат да бъдат в онлайн среда. Успехът се вдигна с 30 стотни по време на дистанционното обучение, казва в интервю за "Монитор" председателят на Националното представителство на студентските съвети.

- Г-н Парушев, в началото на седмицата бяха разхлабени част от мерките и в сферата на висшето образование. Каква част от студентите ще се завърнат в аудиториите?

- Преподавателите и студентите се адаптираха бързо към онлайн средата, но няма как живият контакт помежду им да бъде заменен. С разхлабването на мерките студентите искат да се върнат, имат желание да бъдат в аудиториите и да се върнат в присъствена форма. Трябва да отбележим, че това няма да се случи навсякъде. Медицинските университети ще продължат с онлайн лекции и присъствени упражнения и практики, както и изпитите. Университетите по изкуства (Националната художествена академия и Националната музикална академия) и по-практически насочените и техническите университети като Минно-геоложкия университет също ще имат присъствени упражнения. Там ще се спазват всички противоепидемични мерки, студентите ще бъдат с маски в залите, ще има отстояние 1,5 метра, ще се проветрява. ТУ-София обаче трябва да изчакат до края на април, защото заповедта на ректора за изцяло онлайн обучение е до края на месеца. Говорим за десетина университета, които ще преминат към присъствена форма и то не изцяло. 40 от 52-те висши училища или около 80% ще продължат да бъдат в онлайн. Всички други изчакват до края на извънредната епидемична обстановка – до края на април. Надяваме се, че преминаването на третата вълна и по-топлите месеци ще успеем да се върнем в учебната среда. Най-малкото дори семестърът в повечето висши училища онлайн да завърши, изпитите да бъдат в присъствена форма. Наясно сме с трудната ситуация и все пак трябва да се грижим за нашите преподаватели и баби и дядовци, самите колеги. В цял свят е така. Западните университети, Азия и Северна Америка вече обсъждат връщане през септември 2022-ра. Колегите ни от чужбина споделят, че ситуацията не е лека, но се надяваме всичко да премине. При нас до известна степен кризата се овладява и се надяваме да успеем да се върнем в близко бъдеще.

- Има ли опасност в някои специалности студентите да не успеят да изкарат практиките си по учебен план преди края на семестъра и да има удължаване на учебната година?

- Няма да има и удължаване на учебната година. Висшите училища съумяха да направят гъвкава учебна програма и в моментите, в които бяха онлайн, наблегнаха повече на теоретичната част. Нямам притеснения да има причина за удължаване на семестъра. Това, което има като информация, е, че към днешна дата висшите училища се справят и всичко ще бъде в срок. Това е трета вълна и системата вече беше подготвена – и висшите училища, и студентската общност. Студентите свикнаха с дистанционната форма, но вече искат да бъдат присъствено, но няма как.

- Има ли такива, които предпочитат да завършат онлайн?

- Навярно има. Трябва да отбележа, че успехът се вдигна с 30 стотни по време на онлайн обучението. Миналата година студентите са получавали стипендии с успех 5,40, докато към днешна дата това става при 5,70. Това показва, че студентите учат и всички са подходили сериозно към онлайн обучението.

- Този семестър имаше и увеличение на минималния и максималния праг на стипендиите. Как се е променил размерът им?

- Най-ниският праг от 70 на 85 лв., а най-високият от 150 на 180 лв. Решението е на студентските съвети, които предлагат на ректорското ръководство каква да бъде горната граница за получаване на стипендия. Много висши училища са приели това да бъде 180 лв., но други са я качили до 140-150 лв. Идеята е, че колкото повече се увеличава сумата, толкова по-малко студенти ще получават стипендия. Ако е около 150 лв., повече студенти могат да получават всеки месец бонус. В момента студент с успех под 5,70 не може да вземе стипендия. Ако вдигнем максималния праг навсякъде на 180 лв., то и студенти с 5,90 няма да могат да вземат стипендия. Затова в повече университети не е достигнат максимумът. Това са 5 месеца по 140-150 лв. или 750 лв., което не е никак малко. По този начин и повече студенти имат мотивация да поддържат отличен успех.

Няколко университета, сред които НБУ и УНСС, отпускат и специални стипендии за студенти, които са засегнати от коронавируса. Например, ако има смъртен случай в семейството, те могат да бъдат обезщетени с малка сума, но им се помага по някакъв начин. В НБУ намалиха и таксите.

- Каква част от университетите се отзоваха на призива на НПСС да намалят наемите на общежитията за март и април?

- От година водим тези разговори с ректорските ръководства и студентските съвети. Това се оказа, че е най-болезнената тема на студентската общност. Когато не ползваш едно общежитие, а в същото време трябва да даваш пари за него, не е приятно. Не всеки може да си го позволи, защото много родители останаха без работа. Около 70% от студентите на общежития са се прибрали по родните си места и затова се обърнахме към висшите училища да проявят разбиране за пореден път и да покажат социалната отговорност на ръководството към студентската общност. Да плащаш всеки месец наем между 70 и 100 лв. и да не ползваш общежитието, създава икономически проблеми. От друга страна, режийните разходи на университетите намаляват. Затова е напълно резонно да се намалят и наемите. ПУ „Паисий Хилендарски” дори не изчакаха да изпратим позиция. Те си спазват такава политика и студентите им ползват 60% редуциране на наема и имат възможност да ползват общежитието си. УНСС редуцират с 35%. Водят се разговори и с техническите университети, икономическия във Варна. Роля за това имат студентските съвети.

- Има ли отлив на студенти от общежитията, в които наемите не са намалени?

- Има голяма опасност към днешна дата голяма част от студентската общност да напусне общежитията си, тъй като вземат решението, че няма да се върнат, защото продължават да са онлайн. Знаят, че семестърът им върви към края си и ще бъдат онлайн, изпитите също. Едното освобождаване на общежитията и подобряване на ситуацията означава, че те ще искат да се върнат, но няма да има къде. Затова с нашия апел към университетите от една страна искаме редуциране на наемите на общежитията и те да плащат по-малко, и от друга – те до края на семестъра и по време на сесията си да пазят своя дом. В момента има много студенти от страната, които ги напускат, защото очакваха, че ще се върнат април, но това не стана. Очакванията са в около 40 университета това да не се случи и през май. Затова и те напускат. Ако нещата се подобрят, след по-голямата ваксинация и по-топлите месеци можем да говорим за присъствена сесия. Въпросът е как се връщаш, при положение че няма къде да си оставиш багажа и къде да се прибереш. Това е най-важното искане в края на семестъра. Мерките ще се разхлабват всяка седмица. Голяма част от студентите, които са по родните си места, се отписват, защото казват, че университетите им не са им намалили наемите. Мога да дам пример с УНСС. При 35% намаляване на наемите в момента имам 1500 човека, които са подали документи, че ще ползват общежитието си и няма да го напуснат. Решили са да си гарантират жилището в София до края на юни. Ние искаме студентската общност да има свой дом до края на сесията. Това им се полага. Голяма част от тях си казват, че няма да се върнат и напускат. Намаляването на наемите е правилният подход, защото ако университетите се замислят, ще загубят много повече приходи, ако студентите направо се отпишат, отколкото ако им направят намаление.

- Има ли подобни призиви за намаляване и на семестриалните такси?

- В началото си мислех, че по-болезнена тема ще бъде намаляването на таксите, но това не е така. Студентите споделят, че получават обучението си, било то и чрез онлайн платформа. Преподавателите влизат в тях, материалът е преподаден и разбран. Ако те не се включваха онлайн, едва тогава таксата трябваше да бъде премахната. С изключение на един частен университет никой не е споделил, че таксата му е висока.

- Получавате ли сигнали от студенти за проблеми с онлайн лекциите?

- Получаваме и сигнали, че не се преподава по най-добрия начин. Опитваме се постоянно да правим мониторинг. В началото на пандемията сигналите бяха десетки, но сега се броят на двете ни ръце. Повече от 7-8 сигнала нямаме. В началото те бяха насочени към преподавателите, които не успяват да преподават онлайн, дори не изпращат и имейли, по които студентите да се подготвят. В момента над 90% от преподавателите си влизат в лекциите и осъществяват добро обучение. В по-малките висши училища кореспонденцията със студентите се осъществява чрез изпращане на имейл и съответното задание, което да бъде изпратено и представено в определен срок. Това също е правилен подход. В началото обаче имахме сигнали, че преподавателите не се явяват – студентите влизат в облачните си стаи, но няма кой да им води лекцията. В момента това няма как да стане. Ако дистанционното обучение беше за 1-2 месеца, студентите и преподавателите можеха да си кажат, че няма да влязат тази или следващата седмица в лекция, но вече сме повече от година в тази ситуация и всички разбраха, че друг начин няма. Ако студентите искат да бъдат по-образовани и да се учат постоянно, да не им бъде нулева годината, трябва да влизат в облачните платформи. Преподавателите също си дадоха сметка, че ако искат да си получават заплатите, трябва да преподават онлайн.

- Има ли студенти, които предпочитат да завършат онлайн?

- Надявам се да няма момент, в който студенти и преподаватели сами не кажат, че искат да продължат онлайн до края на годината. В началото на учебната година правихме проучване и 95% от студентите искаха да се върнат в присъствена форма още септември, но със сигурност към днешна дата този процент е по-нисък. Те свикнаха към онлайн обучение, те са по родните места. Може да няма толкова голямо желание да се върнат за 10-15 дни, но със сигурност септември процентът е същият или всички ще искат да се върнат към присъствена форма. Ако някой си е мислел, че онлайн обучението може да замени присъствената форма до 10-15 години, това няма как да стане. Университетите няма как да бъдат заменени. Те ще бъдат мястото, което ще дава знания и ще възпитава. Можеш да отидеш на стаж, по „Еразъм“, но ти го правиш, за да видиш университета и културата на другата държава. Няма как да усетиш разликата през лаптопа. Оптимисти сме, че нещата ще се подобрят и най-рано през май, а най-късно юни за сесията ще се върнем присъствено.

ВИЗИТКА:

-Даниел Парушев е председател на Националното представителство на студентските съвети с мандат 2020-2022

- Роден е в Бургас

- Завършва бакалавър по бизнес администрация в УНСС

- Завършва магистър по бизнес администрация в УНСС

- Изучава втора магистратура - мениджмънт на недвижимата собственост в УНСС

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.