Даниел Панов: Велико Търново заслужава да бъде духовна столица на България

Даниел Панов: Велико Търново заслужава да бъде духовна столица на България

Със средства по ОП „Региони в растеж“ планираме да поставим началото на новия градски център върху терена на Старото военно училище

По мое мнение Велико Търново заслужава да получи официално статут на историческа и духовна столица на България. Още през Възраждането нашите национални водачи са смятали, че именно Търново е естествената българска столица, макар впоследствие да е взето друго решение, заяви в интервю за "Монитор" кметът Даниел Панов.

- Г-н Панов, през последните години във Велико Търново са в ход усилени ремонтни дейности по различни европейски проекти и програми. Какво предстои тази година да се промени по отношение на инфраструктурата в града и общината?

- Още през пролетта ще завърши основният ремонт на 38 улици и площадни пространства в Стария град, където са сменени и 8-километра водопроводи. Вече започна работа по изграждането на нова пътна връзка от централния булевард „Никола Габровски“ към 25-хилядния квартал „Бузлуджа“. Стартираме строителството на нова детска градина за 120 деца, а към още една от сегашните ще изградим изцяло нов корпус. Правителството помогна много, отпускайки необходимото финансиране – благодаря за тази важна за Велико Търново подкрепа. В кварталите предстоят основни ремонти на много улици, може би общата им дължина надхвърля 10 километра.

- Какви приятни изненади очакват туристите и гостите на Велико Търново през вече наближаващия нов туристически период?

- Позволете ми първо да поканя туристите да видят новия облик на Стария град. Емблематичната улица „Гурко“ вече е напълно готова, като е запазен автентичният й вид. На финал е и Самоводската чаршия. До пролетта ще бъдат завършени реконструкциите и на двете красиви панорамни площадки по главната улица в Стария град, а също и площадът пред Музей „Възраждане и учредително събрание“. Крепостите Царевец и Трапезица, църквата „Свети четиридесет мъченици“, храмовете в Арбанаси – това са символи на България и българския дух, до които всеки българин трябва да се докосне. Нека хората заповядат и на 16 април, когато Велико Търново ще е център на националните тържества по случай 140-годишнината от приемането на Търновската конституция.

- Ще има ли и тази година туристическо изложение и какви ще бъдат изненадите и акцентите в него?

- Разбира се, Международното изложение „Културен туризъм“ е една от емблемите на Велико Търново, а настоящето му издание е 16-о поред и ще се състои от 18 до 20 април. За втора поредна година туристическата борса ще бъде в Двореца на културата и спорта „Васил Левски“, което облекчава както очакваните стотици изложители, така и многобройните посетители. Атрактивни демонстрации и представяния на туристически продукти и маршрути, миниспектакли, исторически възстановки, концерти, хоротеки – всичко това ще бъде част от „Културен туризъм“ и ще направи изложението още по-интересно и вълнуващо. По традиция съпътстващи събития ще бъдат Международният филмов фестивал „На Източния бряг на Европа“, Националният конкурс „Чети и пътувай“ и др.

- Как бихте коментирали предложението за обявяване и признаване на Търновград като духовна столица на България?

- По мое мнение Велико Търново заслужава да получи официално статут на историческа и духовна столица на България. Още през Възраждането нашите национални водачи са смятали, че именно Търново е естествената българска столица, макар впоследствие да е взето друго решение. Но ако погледнем отново историята – най-важните исторически събития след Освобождението се случват именно тук – и приемането на първата конституция, и няколко заседания на Великите народни събрания, и обявяването на независимостта, дори ако щете – и началото на борбата за национално обединение със създаването на първия комитет „Единство“. Има редица примери за държави в Европа, в които старите столици имат подобен статут. Разбира се, това не бива да е само един документ или изречение в нормативен акт, а да е свързано както с ясни цели, така и с отговорности. Затова с общественици от Велико Търново се обединихме и предложихме пред председателя на Народното събрание - г-жа Цвета Караянчева, официално градът да получи този статут.

- Извън туристическия център Велико Търново, как се развиват останалите по-малки населени места в общината? С какви придобивки могат да се похвалят те?

- Все повече стават средствата, които отпускаме от общинския бюджет за инфраструктурата и облагородяването на населените места. Трябва да отбележим, че в два последователни програмни периода нашата община остана извън обхвата на Програмата за развитие на селските райони. Преди няколко години бе създадена една общинска програма, която е модел за цялата страна – „Местни инициативи“. Тя е с бюджет от 450 000 лева на година и по нея кметовете и кметските наместници подават проекти за улици, паркове, градинки и кътове за отдих, ремонти на обществени сгради, пенсионерски клубове. Отделно още поне 300 000 лева годишно отпускаме за пътни ремонти в населените места. Тази година насочените към селата средства ще бъдат с около 300 000 лева повече спрямо 2018 година.

- В какви европейски програми и с какви проекти участва или кандидатства старата столица?

- Най-голям дял заемат проектите по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020, а инвестиционните ни намерения са общо за 43 милиона лева. Тук влизат мащабният проект за старата градска част и обновяването на един от кварталите, рехабилитацията на Западната промишлена зона, модернизацията на три училища и три детски градини, изграждането на два нови комплекса от социални услуги за хора в нужда и за деца с увреждания. Предстои да кандидатстваме с проект за интегриран градски транспорт, чиято стойност надхвърля 10 милиона лева. Със средства по ОП „Региони в растеж“ планираме да поставим началото на новия градски център, който ще бъде създаден върху терена на Старото военно училище. За строителството на първата сграда – голям експоцентър, както и за пространството около нея, ще кандидатстваме именно по тази оперативна програма.

Успешно работим и по други европейски механизми, например по програмата Interreg V-A Румъния – България. Защитихме два големи проекта – за обновяване на Художествената галерия „Борис Денев“ и за основни ремонти на редица улици в кварталите „Света гора“ и „Асенов“, пътя зад крепостта Царевец, северния и източния вход на Велико Търново.

- През годините Велико Търново се очерта като град и център на фестивалния туризъм. Какви фестивални прояви ще има тази година?

- Един от най-популярните в България и извън пределите й фестивал – летният оперен сезон „Сцена на вековете“, вече ще е международен. Тази година крепостта Царевец отново ще е арена на най-добрите постановки на българските оперни театри. Откриването е на 13 юли с гостуването на Имперския руски балет, който ще представи прочутото в цял свят заглавие на Чайковски „Лебедово езеро“. Финалът ще е чак през октомври със съвместната продукция на Държавна опера – Стара Загора и цирк „Балкански“ – операта „Палячи“.

Своите поредни издания ще имат също Международният фолклорен фестивал, Международният фестивал за класическа музика в Арбанаси, фестивалът на военните оркестри. Велико Търново отново ще е столица на джаза, а също и на уличното изкуство и занаятите в Нощта на Самоводската чаршия.

- Като кмет на старата столица какво все още ви създава затруднения и кои са въпросите и проблемите, с които все още изпитвате трудности да се справите?

- Едно от основните затруднения е свързано с осигуряването на средства за четвъртокласната пътна мрежа. Този въпрос е национален – той е поставен от Националното сдружение на общините, водим диалог с финансовото министерство за осигуряване на поне 100 милиона лева допълнително за всички общини, за да бъде инфраструктурата на това ниво, което й се полага.

Друга от трудностите е, че често планираните ремонти се случват по-бавно от създадените обществени нагласи, но всичко е свързано със съгласувателни процедури. Освен това и във Велико Търново, и в много български градове има проблеми, стоящи нерешени още от преди 1989 година, а бюджетите ни са ограничени. Смятам, че стъпка по стъпка вървим напред и резултатите са налице.

- При срещите си с гражданите кои проблеми те поставят най-често пред вас за разрешаване?

- Най-честите въпроси са свързани с инфраструктурата, с улиците, тротоарите и междублоковите пространства. Всеки гражданин иска да се движи по нови пешеходни алеи, улиците да са прясно асфалтирани, пред блока да има достатъчно паркоместа. Но в много от кварталите, както казах, въпросите са неуредени от поне 30 години насам. За щастие, с помощта на европейските фондове, с подкрепата и на правителството поетапно решаваме всички онези проблеми, стоящи години наред.

Визитка:

Роден е на 4 октомври 1967 г.

Завършил е Националния военен университет и Великотърновския университет

От 2002 г. е управител на общинското туристическо дружество „Царевград Търнов”

От 2011 г. е кмет на община Велико Търново

От февруари 2016 г. е председател на Управителния съвет на НСОРБ

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.