0

К андидатът на ГЕРБ и досегашен кмет на Велико Търново, Даниел Панов, уверено спечели и третия си мандат. Той разгроми съперниците си с категоричните 60,55% и няма да ходи за да се доказва на балотаж. Според окончателните резултати на ОИК за Панов са гласували 19 032 човека.

Кандидатът на ГЕРБ и досегашен кмет на Велико Търново, Даниел Панов, уверено спечели и третия си мандат. Той разгроми съперниците си с категоричните 60,55% и няма да ходи за да се доказва на балотаж. Според окончателните резултати на ОИК за Панов са гласували 19 032 човека.

На второ място е кандидатът на БСП, Весела Лечева с 22,22%. Трети с 5,85% е Калоян Янков от Демократична България, а четвърти доц. Милен Михов, лидер на местната структура на ВМРО. Доста по-назад в класирането са останалите двама кандидати: Галя Паунова и Димитър Маринов – Митю Пищова, като любимецът на народа, макенекните и миските печели 200 гласа и е с резултат 0,65%.

В новият общински съвет отново ще има сериозна доминация на ГЕРБ, които печелят 39,95 % от гласовете. Втори са БСП с 16,48%, трети – Българска демократична общност с 8,01%. Следват: Демократична България – 6,81%, ВМРО – 6,69%, ДПС – 5,80%, Алтернатива на гражданите – 5,75%, Български социалдемократи – 2,48%. Предстои да стане ясно как ще бъдат разпределени процентите в мандати и каква роля ще изиграят в това преференциите.

В община Горна Оряховица тази неделя се очертава як балотаж между досегашния кмет Добромир Добрев от ГЕРБ и кандидатът на БДП Явор Божанков. Двамата са с много близки резултати. При 96% обработени протоколи към 9,45 ч. тази сутрин техните резултати са съответно: 35,90 за Добрев и 31,89 за Божанков. Трети е майсторът по бойни изкуства, шаолинецът Виктор Азманов с 10,88%.

В съседната община Лясковец, интригата остава гореща до самия краи. При 95,83% обработени протоколи досегашната кметица Ивелина Гецова – ГЕРБ е с 46,94% и не е ясно дали ще успее да достигне заветните 51%. Основната и конкурентка, Емилия Жилиева – БСП е далеч назад с 18,94%. Любопитното тук е, че в две от петте села на общината, на второ място след кандидатите на ГЕРБ са на БЗНС „Ал. Стамболийски, които отиват на балотаж. А в други две, земеделците са първи, но резултатът им не достатъчен и затова те също ще отидат да премерят сили с ГЕРБ на втори тур.

Край Дунава, в Свищов, макар и малко драматично досегашния градоначалник, Генчо Генчев, ще си спести балотажа, тъй като е с резултат от 52,30%. Още по-уверено без балотаж поредните си мандати печелят и досегашните кметове на Полски Тръмбеш, Георги Чакъров с 59,46% и колегата му от Павликени – Емануил Манолов с 60,64%. Техните резултати са при 100% обработени протоколи и са окончателни.

Община Стражица е единствената в търновска област, в която БСП печелят на първия тур. Досегашния кмет и бивш спортист борец Румен Павлов – Пантерата продължава с 55,98%. В планинската община Елена досегашния кмет Дилен Млъзев – ГЕРБ убедително печели с 60,51%. Доста интересни са резултатите в съседната община Златарица, където ще има също поправителен изпит тази неделя. Там управлявалият единствен за областта кмет на ВМРО, Пенчо Чанев води с 37,90%. Неговият основен опонент там обаче се оказа не предварително сочения кандидат на ГЕРБ Стефан Бранзелов, а световният шампион по борба, Михаил Ганев, който се яви като лице на БСП и е на второ място с 30,99%.

В най-малката община на Великотъновска област – Сухиндол, изненади няма и човекът който управлява общината вече три мандата, Пламен Чернев, уверено тръгва по пътя на четвъртия си мандат с 63,74%.