Дани Левън: Dance e парче за любов, но не захаросана по американски

Дани Левън: Dance e парче за любов, но не захаросана по американски

Певецът откровено пред Агенция Монитор:

- Дани, представихте дългоочакваното парче Dance. Какво провокира създаването му?

- “Dance” е донякъде продължението на предходната “Ти ли си” , но по-добра според мен. Развитието на историята и какво следва след въпроса. Тази песен е моето утвърждаване в този звук, отваряйки пред мен нови хоризонти. Няма как да кажа, че тази песен не е изживяна от мен и е много лична. Не знам как ви се струва текстът, но за мен той казва пряко и непряко много неща. Има много символика, заложена в тази песен. А извън историята й - има и нещо друго… Мисля, че всички тези филми и приказки с щастлив край за идеалната и безпроблемна любов сякаш ни объркват. Най-вече моето поколение на което изкуството обещаваше щастлив край и заживели дълго, и щастливо… И все търсим нещо по-добро -“щастливият край”. А в това време сякаш е толкова трудно да намериш любов. Безкористна любов. Забравяме бързо любовите, с които сме споделяли живота си, в чиито ръце сме заспивали. Лесно и бързо отписваме близки хора.

Понякога се нараняваме от глупост, от страх. Странни сме… Любовта не е лесна работа.

Понякога нараняваме и ни нараняват точно тези, които обичаме най-много. В тази песен се говори за любовта и нейните последици, за объркването и нерешителността и незнанието как да действаме, когато срещнем трудности, но без да е захаросана по американски. Има позитивизъм в нея въпреки думите, които описват болката.


- Защо решихте заглавието да е на английски език, а текстът на български?

- От прагматична гледна точка е по-лесно да е на английски, защото работя със западни издатели и разпространители на музика, и когато е на български срещам малко трудности. В музикалните стрийм платформи също е странно и не ми харесва да се изписва на български с латиница, реших проблема по този начин. И тъй като песента излиза с аудио премиера именно в тези платформи, за да бъде лесно намирана, това беше моят избор. Dance е лесна дума и смятам, че никой няма да се затрудни в нейното значение. Първоначалната идея за заглавие беше “Танцувай с мен”, но ми звучеше като име на риалити, а исках песента да е едноименна, категорична и много значителна. Смятам, че звучи доста добре.

И малко подсказвам, че планувам няколко песни на английски език.

Едната, по моя музика и текст, е готова, но не финално, а другата съм поверил изцяло на Ангел Проданов, с когото работихме, както над Dance, а и над предходната.


-Феновете оцениха високо предходното ви парче „Ти ли си“, колко трудно беше да надскочите очакванията им този път?

- Да “ Ти ли си” определено имаше успех. Изкачи се на челни места из почти всички музикални класации и най-важното за мен сама. А създаването на Dance бе толкова толкова трудно, че ни коства една година да стане по начина, по който исках! Трудно е да материализираш емоциите си в музика. И с всяка следваща песен става все по-трудно да направиш и изразиш своята идентичност, да я следваш и развиваш в посоката, в която искаш да я отстояваш.


- Пробвали сте 5 или 6 текста – как избрахте точните думи? И усети ли ги публиката?

- Искрено се надявам да са усетили текста. За сега получавам много добри отзиви, а още в първия ден на песента, Dance вече беше поискана от няколко големи радиостанции. Знам, че се върти и в българското радио в Америка, а днес разбрах, че е тръгнало и в това в Австралия.


- Вие сте бил самопродуциращ се изпълнител, противоположно на това не веднъж сте работил и с подкрепата на големи музикални компании – как е по-добре?

- Най-добре е да зависиш от себе си, разбира се, има и много големи минуси. Трудно е много! Ставаш човека оркестър, но имам екип от страхотни хора, които ми помагат и без тях не мисля, че бих могъл. С лейбълите е по-лесно. Чисто организационно, но зависи от това и какъв договор имаш, и дали тръгвайки към вратата не се окаже, че в суматохата и адреналина си си вкарал автогол.


- Вълната от COVID-19 расте. Какви са начините да съхраните творчеството в досегашния му ритъм?

- COVID-19 не пречи на творчеството! COVID-19 пречи на бизнеса. Дори мисля, че сега се твори повече от всякога и когато всичко свърши ще се появят много страхотни проекти в сферата на изкуството. А поначало в България много артисти го карат на мускули и бизнесът не е чак толкова водещ, но идеята да има българско изкуство е по-стимулираща от това да се вадят парите, които се вадят в други страни.


-Кои се оказаха трайните поражения в света на музиката?

-Може би само финансово се отрази. Но това бързо ще се подобри в момента, в който нещата се нормализират. Поне се надявам да стане така. Ще е най-трудно за артистите, които се издържат само от музика и се надявам да не изгубим талантливи хора, които да се откажат от дарбата си в името на оцеляването!

Талантливите хора са дар и се надявам да ги съхраним!

Аз съм благодарен на съдбата, че се занимавам също и с бизнес, който е далеч от изкуството, и който не се повлия притеснително през пандемията. Това ме държи здраво стъпил на земята, постоянно. Дава ми спокойствието и времето да продължавам да творя и да отстоявам себе си в моето звучене.


- Ваксиниран ли сте? Какво мислите за въвеждането на зелен сертификат?


- Мисля, че има твърде много шум по темата. Трябва да намерим начин да се успокоим, да се опитаме да разберем страховете и на двете страни. Отдавна народът трудно се доверява на излъсканите политически образи от екраните… Има хиляди въпроси без отговор и никой не застава да отговори конкретно, и да поеме отговорност. Политиците трябва спрат да опитват да карат някой да направи нещо, което го плаши. Нека потърсят път, в който да успокоят хората, да стабилизират ситуацията, а не да разбулват духовете още, с неясен път. Пропагандата е нещо много опасно и тя има най-голяма сила в размирни времена, тогава се раждат промените и съм сигурен, че те го знаят, дано я използват за добро. Аз нямам решение, затова съм певец, не политик, икономист или вирусолог. Всеки според таланта си, нали?


- Предстоят едни от най-светлите празници – имате ли план?

- О, това е най-любимото време за мен в годината. Не заради това, че трябва да е така. Не заради подаръците. А усещането, което се носи във въздуха. Любовта между хората, която сякаш взема превес. Заради малките жестове. Красивите малки моменти, споделени с близките хора. Надеждата, която носи празника. Тези празници ми дават усещането, че доброто побеждава! Светът става някак по-вълшебно място. Отново е такъв какъвто го виждах, като дете… Този свят ми липсва!


- За финал – какво ви предстои и какво си пожелавате?

- В това интервю няма да пожелая нищо на себе си! Искам да пожелая на хората да си силни! Да знаят, че ще се справим и с това! Да имат силите да издържат на поредното предизвикателство в живота ни като народ. Колкото и да е тежко, винаги има изход! Ако всички са добре, ще съм добре и аз! Желая любов за всички, защото с нея танцът на живота е по-красив и по-смислен! Обичайте се, подкрепяйте се и си помагайте!

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.