Данаил Кирилов: Пробитата система за случайно разпределение на делата е удобна за някои

Данаил Кирилов: Пробитата система за случайно разпределение на делата е удобна за някои

Така конструирана и с така неглижирана сигурност, системата за случайно разпределение на делата е удобна за някои, заяви правосъдният министър Данаил Кирилов в интервю за "Канал 3".

Той допълни, че има опасност този пробив в действителност да се превърне в коронавируса в съдебната система. Одита на системата доказва уязвимост от всички видове въздействия. Тя може да бъде манипулирана така, че да се създават дори несъществуващи съдилища и съдии. Министърът заяви, че в малкото проверки на системата, никой не е сверявал от къде и от кого за извършвани влизанията в нея.

Въпросната система е въведена по времето на бившия министър на правосъдието Христо Иванов, макар той да отрича да е лобирал за нея. И все пак Данаил Кирилов е на мнение, че има “протоколи, от които се вижда, че това не е съвсем вярно“.

Той разкри още, че има сигнали, че „от търговските колегии подбират и развиват за делата съдии- привърженици на една от съсловните организации, която е близка до един от председателите на върховните съдилища“, като най-вероятно става дума за председателя на Съюза на съдиите – Калин Калпакчиев, и шефа на Върховния касационен съд – Лозан Панов.

Няма как занижената сигурност на системата за случайно разпределение на делата да не поставя под съмнение съдебността, но това не означава, че съда не е правораздавал обективно, допълни правосъдния министър.
“Положителната новина е, че, макар и бавно, истината има шанс да се прояви“, заключи Данаил Кирилов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.