Кирилов предлага Съвет по законодателство към правосъдието (ОБНОВЕНА)
2

Кирилов предлага Съвет по законодателство към правосъдието (ОБНОВЕНА)

Да се създаде Съвет по законодателство към министерството на правосъдието. Такова предложение направи правосъдният министър Данаил Кирилов по време на обществено обсъждане в НС по проекта на нова наказателна политика, който подготвя ведомството.

По думите му експертите първо направили анализ на НК, като взели предвид и статистически данни за криминогенната обстановка през последните 10 г. Затова спред него има необходимост от приемане на новата концепция за наказателна политика.

Той разясни, че след края на действието на концепцията за наказателна политика за периода 2010-2014 г., у нас липсва такъв стратегически документ, който да формулира системата от принципи и мерки за противодействие на престъпността.

Целта била да се отчетат установените проблеми, което да доведе до тяхното преодоляване, като същевременно и формулира нови насоки за ефективна борба с престъпността.

Кирилов даде да се разбере, че са работили по нея дълго време, а тя е била готова преди година и половина. 

"Представяме резултатите такива, каквито са, без каквато и да е административна или институционална интервенция от страна на Министерство на правосъдието. Смятам, че това е важно с оглед това да установим действително какво е актуалното положение на стратегическо и концептуално ниво по въпроса с наказателната политика", коментира още Кирилов.

Иначе части от концепцията бе предсатвена от неговия заместник - Евгени Стоянов. Сред идеите са да се декриминализрат и

изключат някои престъпления, да отпадне доживотният затвор без право на замяна,

да се прилага по-гъвкаво пробацията, да се осъвременят глобите, актуализира размерът на наказанията,  наред с това да се избегне дублирането на някои състави с адинистративните нарушения.

По време на дебатите и депутати от опозицията и експерти - адвокати, от съюза на юристите, предсатвители на ВСС, разкритикуваха НС за честите промени в Наказателния кодекс след обществен натиск, като социалистът Крум Зарков дори предложи да се замразят всички поправки в НК, докато не се промени самаата концепция. 

Самият зам.-министър Стоянов обясни, че постоянните промени засилвали неефктивността на наказателната уредба и тя заработвала по-бавно, отколко се въвеждали самите изменения. Данаил Кирилов пък поясни, че като бивш шеф на правната комисия е гледал да обсъждат поправки в НК, когато са се набирали много предложения и така изменения на НК е ставало през година и половина. 

Иначе всички одобриха концепцията и премахването на доживотния затвор без замяна. Бяха изнесени данни от страна на адвокат Людмил Рангелов, че при по-леките наказания от 3 до 6 месеца затвор, 80 - 90 % от тях са условни присъди. Имало текстове, според които средна телесна повреда при непредпазливост да се наказава с по-високо наказание, отколко при умишлена повреда.

Иначе по време на дискусиите бившият конституционен съдия  Румен Ненков разкритикува ведомството, че държи на трупчета закона за детското правсосъдие. Кирилов пък призна, че нарочно не са го пуснали досега, защото са се страхували да не бъде оплют както Истанбулската концепция и стратегията за детето. В тази връзка той обясни, че до края на март ще пусне закона за междуведомствено обсъждане. 

В кулоарите пък одобри идеята, че МП може по-рано да започне информациионна кампания, че да не се стига до напрежение в обществото, както с други закони. Той изрази съжаление, че голяма част от т.нар. отраслово законодателство силно се политизира и се използва за политически цели и употреба. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.