Данаил Кирилов: Очевидно някой много е бързал да смени системата на Темида

Данаил Кирилов: Очевидно някой много е бързал да смени системата на Темида

Правосъдният министър очаква вето на мерките в извънредния закон

Очевидно някой много е бързал да смени системата за случайно разпределение на делата, заяви по Нова тв министърът на правосъдието Данаил Кирилов. Той коментира скандалните резултати от приключилия одит на системата и заключенията, че тя е пробита, т.е. достъпна за външна намеса.

„Получиха се обяснения, интерпретация на събития назад във времето. Очевидно се е бързало много. Някой е искал да покаже нещо пред някого. Имате ли съмнения, че говоря за моя предшественик от времето на 2015 г. По отношение на фактите нямам съмнения. Защо тази временна система е станала постоянна, не мога да кажа”, каза Кирилов.

Министър на правосъдието през 2015 г. беше Христо Иванов. В края на миналата седмица главният прокурор Иван Гешев попита задочно дали Иванов е натискал определена фирма да спечели заданието да изработи нова система за случайно разпределение на делата. Бившият правосъден министър отговори, че това било решение на ВСС.

Министър Кирилов коментира заключенията на одитния доклад. „Докладът казва – най-големият риск е липсата на валидация на квалифициран електронен подпис. Следващият риск е неоторизирано добавяне на нов съд, неоторизирана редакция на чужд съд, неоторизирана редакция на съдии от друг съд. Значи от Софийския съд може да редактираме имената на съдиите в Хасковския съд, не само можем да редактираме техните имена или да ги пуснем в отпуска, или да са в отпуска и да кажем, че те присъстват”, каза Кирилов.

Въпросът дали това може да се забележи в системата очевидно е накарал 6-мата членове на ВСС да подадат сигнал в прокуратурата

„Аз мога да свидетелствам пред вас за моя опит да говоря с информатиците във ВСС на 3 юли 2019 г. Информатиците ми казаха – Ние никога не проверяваме логовете и записите в централния сървър. И възниква въпросът – Защо е този централен сървър и правен този архив, когато не го проверяваме? Всеки с квалифициран електронен подпис може да влезе. Остава следа временно, след това този, който е влязъл, може дори да редактира собственото си присъствие да изтрие следите, което е далеч от намерението на елементарната сигурност на тази система”, каза още Кирилов.

Той коментира и въпроса какво ще се случи, ако се окаже, че наистина тази система е хакната, какво става с тези дела, означава ли това, че едни дела ще трябва да започнат отначало, ако наистина има пробив и манипулация.

„Нямаме правило в ЗСВ по този въпрос. Вярно е, че случайното разпределение на делата е основен принцип в правораздаването. Вероятно част от ощетените страни ще търсят форма и начин за възобновяване на производствата. Не бих искал да твърдя доколко това би било успешно. Другият вариант е законодателят изрично да уреди тези случаи, но той трябва да знае какви са тези случаи.

По отношение на публикуването на одитния доклад – не съм общувал с ВСС относно тези им намерения, но смятам, че най-късно утре той ще бъде достъпен и ще бъде публикуван”, каза още Кирилов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.