Данаил Кирилов: Лозан Панов командировал ли е съдии от ССБ в търговските колегии на съдилища?

Данаил Кирилов: Лозан Панов командировал ли е съдии от ССБ в търговските колегии на съдилища?

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов попита дали председателя на ВКС Лозан Панов е командировал преимуществено членове на политизирания Съюз на съдиите в България /ССБ/ в търговските колегии на големи съдилища. Това стана по време на обсъждането на годишния доклад на ВКС на заседание на Пленума на ВСС.

„С оглед предстоящия дебат в Народното събрание, искам г-н Панов да е подготвен, затова ще попитам - колко съдии са били командировани през 2019 година по всички способи, колко от тези съдии са членове на ССБ, за да мога да преценя, вярно или невярно е твърдението, че в някои търговски колегии, например, в СГС, САС и ВКС са предпочитани магистрати, членове на тази съсловна организация. Тези факти не са известни за мен, тъй като измененията в ЗСВ са налице и такова членство вече не се декларира от магистратите.Тези данни са на разположение при вас. Това е важно, за да се прецени дейността на председателя на ВКС и в двете му качества – и като председател на ВКС и като председател на Съдийската колегия на ВСС. Моля за съдействие от администрацията на ВСС за тези данни, като моля това да се случи преди внасянето на доклада на председателя на ВКС в Народното събрание и неговите комисии“, настоя Данаил Кирилов.

Вечната поддръжничка на Панов Атанаска Дишева веднага скочи, че изискването на подобна информация било „дискриминация“.

„А не е ли дискриминация да се командироват само съдии от тази организация?“, попита пък Даниела Марчева.

Казусът остана отворен.

Пленумът на ВСС изслуша председателя на Върховния административен съд – Георги Чолаков, председателя на Върховния касационен съд – Лозан Панов, главния инспектор на ИВСС - Теодора Точкова и главния прокурор на Република България - Иван Гешев, и прие годишните доклади на органите на съдебната власт, както и доклад за дейността на Висшия съдебен съвет за 2019 г.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.