Дамите на сърцето на Вазов оживяха в Народния
2

Дамите на сърцето на Вазов оживяха в Народния

Първият ни театър учреди награда за духовен принос на името на своя патрон

Патриархът на българската литература Иван Вазов, свален от пиедестала на гранитния монумент, но не и развенчан до битово ниво. Разказът за интимния му живот, белязан от жените, които е обичал – наситен с открития за зрителите, нежен, поетичен, но не и сладникаво захаросан.

Такъв е новият спектакъл на Народния театър „О, ти, която и да си...“, изплетен като най-изящна дантела от драматурга Мирела Иванова, режисьора Бойка Велкова, хореографа Мила Искренова за 170-годишнината от рождението на патрона на първата ни трупа. С пълното отдаване на четирите великолепни актриси Параскева Джукелова, Биляна Петринска, Радина Боршош, Ева Тепавичарова и единственият им кавалер на сцената Ненчо Костов.

Представлението е създадено на колажен принцип по стихове, писма и спомени на националния ни поет и сякаш за пръв път смъква платното от паметника, за да видим човека в най-съкровените му чувства, разкривани пред малцина. Мирела Иванова, дългогодишен уредник на къщата музей на Вазов до неотдавна, както и негов изследовател, е вложила изключително много непозната информация, която е превърнала в театрален текст, водещ зрителя в изненадващи посоки. Защо Вазов – красив, заможен, всепризнат като писател, обожаван и уважаван, в крайна сметка не е съумял да създаде семейство? Защо се е влюбвал все в омъжени жени? До каква степен властната му майка е определяла решенията на първородния син, който, подобно на братята си, я е гледал в очите и днес може би бихме говорили за Едипов комплекс? А хрумвало ли е на някого, че Вазов не е бил свободен в избора на връзките си, защото общественото мнение с десетилетия е било взряно в него –

коя ще е до народния поет, женен за България?

Щастлив ли е бил, или не с пожертваната Атина Болярска – единствената му мимолетна съпруга (Радина Боршош), с фаталната Пелагия (Параскева Джукелова), със „забранената“ за него покръстена туркиня Зихра (Биляна Петринска)? Обичала ли го е независимата Евгения Марс (Ева Тепавичарова), която той смятал за равностоен нему творец, или е била само респектирана от славата му? Спектакълът, изящно премерен във всеки свой детайл, възбужда любопитството, запазвайки мистерията и оперирайки с героините в имагинерното, октави над делничното... Попадение е идеята по тези нишки в биографията му да тръгне един млад човек, който иска да научи повече за своя любим поет. В ролята е Ненчо Костов – да, той е и Вазов на моменти, но бидейки и друг е избегната необходимостта да се търси физическа прилика с първообраза и да се стигне може би до бутафория... Музиката към спектакъла, който се гледа на един дъх, е на Теодосий Спасов. Сценографията и великолепните костюми, сред които и сватбеното було на Атина Болярска, обвиващо за миг като усмирителна риза неустоялото семейство, са на Нина Пашова.

Публиката ще може да гледа „О, ти, която и да си...“ на тържествената церемония на 9 юли – рождения ден на Вазов и кулминация на честванията за 170-годишнината му, когато Народният театър ще обяви номинациите и

ще връчи за първи път годишната награда

за духовен принос на името на Патриарха на българската литература. Събитието на Голяма сцена е с начален час 18.00. Патрон е кметът на София Йорданка Фандъкова, а водещ на церемонията ще е актьорът Дарин Ангелов.

Знаковият Вазовед чл. кор. Милена Цанева, която през май навърши 90 години, ще произнесе от сцената кратко слово, посветено на създателя на българския Космос. Ще говорят още директорът на театъра Мариус Донкин, председателят на фондация „Основа-та“ акад. Дамян Дамянов и др. Преди спектакъла публиката ще види документалния филм „Театър по време на пандемия“ на режисьора Борис Радев, който разкрива лицето на културната институция в извънредната ситуация и в светлината на историческия дух на Вазов. В кадрите, които показват възстановки на ключови събития от историята на Народния, участват актьори от трупата, а в образа на Иван Вазов се превъплъщава Валентин Танев. Филмът ще бъде излъчен и по БНТ 1 същата вечер от 22.30 ч.

Програмата на целия 9 юли, четвъртък, ще бъде посветена на честването на забележителната годишнина. В 10.30 ч. пред сградата на театъра ще бъде открита изложба, посветена на Иван Вазов. След това към дома на народния поет ще потегли шествие, а на балкона на сградата ще са момче и момиче, които ще произнесат стихотворенията „Аз съм българче“ и „Молитва“. Крайна точка на шествието е паметникът на Вазов в градинката на ул. „Раковски“.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.