Сушените плодове, зеленчуци, сладка, но най-вече лютениците на Денка Георгиева са хит сред любителите на домашните храни. Най-лесно нейните бурканчета и книжните торби с омагьосващи треви и сушен зарзават се намират на пазара пред Министерството на земеделието.

Хората обичат да купуват от нея. Най-вече защото в студ или пек тя е винаги на поста си. И е винаги усмихната. А лютеницата, тя е истинска лютеница. И ти се ще да си купил не едно, а няколко бурканчета.

Любопитен път

Преди да стигне до щанда, тя и съпругът й изминават любопитен път. Двамата са машинни инженери по професия. Но в момента Денка се занимава с какво ли не. От това да отглежда овошки, зеленчукови градини в с. Исперихово, Пазарджишко, да прави сладка и лютеници и да суши плодове и зеленчуци. Отгоре на това работи и в местна кабелна телевизия.

Ниви

Преди десетина години тя и съпругът й решават вместо да дават нивите си под аренда сами да ги обработват. Така тя се регистрира като земеделски производител и семейството засажда  по европейски проект 42 дка биоовощни градини. Има дръвчета с кайсии, праскови и круши.  В годините си дават сметка, че само от пеработка ще печелят повече. Решават  да затворят цикъла. Двамата със съпруга й са машинни инженери, но изкарват обучение към бизнес центъра в Пещера за писане на проекти. Получават сертификатите си от френския посланик. Кандидатстват и печелят средства за сушилнята.

Тунел

Сушенето на плодове и зеленчуци е сезонна дейност. Тогава имаше работа повече през есента, а продажбите са основно през зимата, разказва Денка Георгиева. Сушат кайсии, ябълки, дюли, сини сливи. Различното при техните продукти от тези в големите търговски вериги е, че нямат никаква обработка с глюкозо-фруктозен сироп, само са сушени. Затова и плодовете са малко неугледни, усмихва се инженерът земеделка. Тя обясни, че ги измиват, нарязват и пускат в сушилния тунел, после ги слагат в хартиени торби. Слагат им етикетче „Рог на изобилието“. Извършват тази дейност като регистрирана фирма, получават включително и HACCP.

Работилничка

Двамата не спират дотук и извършват следващата стъпка. Използват помещението за сушилня рационално и се разширяват с разрешение от БАБХ.  Така от едната страна в помещението се извършва сушене, а в другата правят цехче или малка работилничка за  сладка, сиропи, лютеница. Първо започват да правят сладка от плодовете, а след това лютениците. Периодът съвпада със създаването на фермерския пазар в сряда пред Министерството на земеделието. Така Денка Георгиева става един от най- търсените производители на пазара.

Клиенти

Покрай този пазар си намерихме нови клиенти. Вече почти в цяла България имаме, продават продуктите си в магазинчета за здравословна храна. За малките производители този пазар е много добро решение, споделя Денка Георгиева.

Сушени череши и рецепта от свекървата

Лютеницата на Денка е наследена от нейната свекърва. А тя пък я е наседила от нейната свекърва. Майката на съпруга я приготвяла с патладжан, чушка и домат. Тя обаче прибавила и морков, за да е по-полезно. Никакви нишестета и сгъстители, в крайна сметка лютеница консумират най-вече децата, обясни тя. В зависимост от зреенето на реколтата си пече  чушките и изварява доматите на пюре поотделно и след това ги „сглобява“.  Слага й мазнина. Правила е й пастет с печени чушки и сирене, но вече не го приготвя.

Според нея си има клиенти за всички продукти, които произвеждат. Като се започне от сладко от рози, борови връхчета, та се стигне до сладко и сироп от горски ягоди. Търсят се също и  много сладката и сиропите от круши и дюли. Харесва се и кетчупът, който е балансиран като вкус, с много подправки. Има сос с босилек и зехтин, но и с кромид и чесън,  както и доматени сосове за пици и спагети. 

Тази година ще предлагат и сушени череши без костилки в пликчета.  

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Нафпавок  се пази за съд и доктор, разказва Дешка Кротева

Кървавица слагат в капама, тръненик - на тавана

Нафпавок се пази за съд и доктор, разказва Дешка Кротева

 

В Горно Драглище, Разложко, никак не се бавят с прасето. Сутринта на 25 декември го колят и до три следобед всичко е разпределено и приготвено. Като се почне от нафпавоците, мине се през белите суджуци - тръненици, та се стигне до кървавиците, от които няма втори по света.

Мешанка и картофи за кокошките

През зимния период зелените сочни фуражи за кокошките може да замените с влажни мешанки и картофи. Непременно им давайте белтъчни храни.

Внимавайте  да не затлъстеят по-старите животни

Зайците се угояват с житни добавки

Внимавайте да не затлъстеят по-старите животни

Зимното хранене на зайците започва от ноември, когато тревата навън намалее.
Тогава дажбата трябва да се допълни със сено и зеле.