„Дай, България“ и протегнатата ръка
2

„Дай, България“ и протегнатата ръка

В едно село тръгнал да се дави един много стиснат човек. Събрали се хора наоколо, цяла тълпа. Всеки му вика: „Дай ръка да те измъкнем!“, ама оня бил много стиснат и хич не можел да се пречупи. Дори давейки се, стискал ръце и крещял за помощ. Тогава един от съселяните му се сетил и извикал: „Ето, аз ти подавам ръка. Хвани се да се спасиш“…

Тази приказка някак сама изниква в мислите, като гледаме как се държи групичката около няколко подсъдими олигарси у нас. Ще ги назовем поименно, да не си помислят, че имаме нещо за криене – Иво Прокопиев, Цветан Василев, Сашо Дончев, Огнян Донев*. Тези сенчести босове, формиращи кръга „Капитал“, дори и в кризисните времена днес, останаха верни на своето единствено кредо – парите. И дори за миг не помислят за възможността да подадат ръка, за да се спасят и самите те. Така де, ако цял живот само си вземал, защо изведнъж да променяш стила си? Нали има едни други, които от сутрин до вечер даряват, събират и помагат вместо теб.

Ако се наложи някой от тях да бъде спасяван, вече друг е осигурил нужното. Не че им го пожелаваме, да не ни разбират погрешно перодръжките от „Капитал“, които явно ни четат и дори ни цитират като класици. Като го правите обаче е добре да се придържате към реалността, колеги. Чудим се дали да ви наречем така, като знаем, че издателят ви - Иво Прокопиев, ви заложи заедно с бюрата ви срещу банков кредит и редовно ви пуска писма с „разни мисли“ по теми, които силно го засягат. Но, от нас да мине.

Та, като цитирате „Монитор“, молим, не манипулирайте. Знаем, че ви е трудно – как да се изхрачите върху депутата и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски, който дарява ежедневно различни суми за борбата срещу коронавируса, когато издателите ви са се скрили в миши дупки. И изпълзяват на светло само, за да призовават държавата да им даде пари, или като Прокопиев да викат – пенсионерите да грабват белия чаршаф и да се отправят към Орландовци, че да не тежат на здравната и социалната система и така да има пари за него. Толкова са свикнали да искат тия олигарси, че и цяла партия с името „Дай, България“ си създадоха.

И въпреки това – опитайте се, капиталци, да казвате истината, не боли. Ето например като цитирате коментара „Човешкият живот няма цена“, можехте да споменете поне от кумова срама, че в началото се описва скандалният случай на „дарителя“ Ивайло Пенчев. Онзи „симпатичен“ бизнесмен от вашия кръг, който извади 222 000 лв. за 5 респиратора за Александровска болница и после пожела апаратите да се ползват приоритетно за него и служителите му в случай на нужда. И заради този „хуманен“ жест, на болницата й се наложи по спешност да провежда кампания и да събира пари за вече поръчаната техника, тъй като отказа благоволението на уолтописта.

За следващото, което ще кажем, дори не храним надежда, че някога ще направите, защото не отговаря на зададените ви отгоре цели. Но все пак – като ни четете, може би ви прави впечатление, че изданията на „Телеграф медиа“ изброяват поименно всички дарители в борбата срещу COVID-19, защото е важно добрите дела да се мултиплицират. Схващате ли – днес дарява Делян Пеевски, утре някой друг. Примерно Иво Прокопиев. Извиняваме се, това последното и на вас сигурно ви звучи утопично, като си знаете издателя, нали?

Но да се върнем на темата – научете се да боравите с доказателства бе, капиталци. Примерно, пишете, че не било ясно с какви пари разполага Делян Пеевски и какъв е техният произход. Честно ли? Че ако не знаете, че Пеевски е депутат и редовно подава декларация до КПКОНПИ, която е публична и в нея е описано имущественото му състояние, защо изобщо се наричате журналисти. Все пак за КПКОНПИ се сещате, нали? Това е оная гадна комисия, която откри сериозни разминавания между официалните доходи и реалното имане на издателя ви. Това, драги, се наричат доказано мръсни пари, но и този факт нещо ви убягва. За останалите манипулации с „едни фирми, едни кредити, едни хора казаха“, дори няма да се занимаваме. Как не се научихте да го ползвате тоя Търговски регистър, не знаем.

А в него всичко си пише. Като например какви бизнеси върти Прокопиев и как всеки месец бърка в джоба на всеки от нас през сметката за тока, в която солидна част е запазена за неговата еко-енергия. Но сега вместо да извади някой лев и да помогне на героите от първа линия, се спотайва и си брои милиончетата. Така де, като си калкулатор, а не човек, няма как изведнъж да проимаш душа и да започнеш да милееш за другите. И като казахме – душа, се сетихме и за друго. Знаете ли, че в българския език множественото число на човек е души. Тоест на нас изконно ни е заложено да възприемаме хората като души. Ония 21 грама, които вие и вашите издатели явно нямате.

А сега ви оставяме да си четете Евангелието, а после и любимата литература на вашия издател - Наказателния кодекс. Може и да ви потрябват. И за финал ще завършим с една мисъл от вашето Евангелие – „Атлас изправи рамене“ на Айн Ранд.: „Парите няма да ви подарят онова, което не сте спечелили - нито материалното, нито духовното“. Пък спасяването на човешки животи е наистина безценно и Онзи отгоре наистина вижда.

*“Софарма Трейдинг“ на Огнян Донев дари 35 000 опаковки лекарство на хининова основа и това чинно бе отбелязано от изданията на „Телеграф медиа“. Нищо, че дарението дойде след като кабинетът забрани износа на подобни лекарства, а у нас те са забранени за продажба в аптечната мрежа. Въпреки „жеста“ на Донев, медиите му обаче продължават да следват сектантската политика на останалите от кръга „Капитал“

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.