Дадоха старт на „Инте-живо“ с 4,5 млн. лв.

Дадоха старт на „Инте-живо“ с 4,5 млн. лв.

Най-новата национална научна програма „Интелигентно животновъдство:ИНТЕ-Живо“ стартира в Стара Загора. Ректорът на Тракийския университет доц. д-р Добри Ярков и проф. Костадин Костадинов, съветник на министъра на образованието, подписаха споразумение за финансирането й  с 4,5 млн лв. Първият транш в рамките на 1,8 млн. лв. вече е приведен.

По програмата ще работят учени от старозагорската Алма Матер, Русенския и Техническия университет заедно с представители на ССА и институти от системата на БАН, които обединяват усилията си в новия институт по устойчив преход и развитие.

През следващите 4 години те имат амбициозната задача да осъществят  серия от фундаментални и приложни научни изследвания в областта на животновъдството. Планирани са 12 работни направления  в това число роботизирани системи за доени, интелигеннтно осигуряване на генетичните процеси и кибер-физични системи за мониторинг, като ще бъдат използвани безпилотни летателни уреди за следене здравословното състояние на животните. Вече са закупени  от Германия 90 месодайни юници и 4 бика от специалната порода Галовей, които ще бъдат отглеждани на рекултивирани терени в комплекса „Марица изток“.

Стадото ще бъде разположено на територии използвани за добив на нискокалорични лигнитни въглища и на практика е част от пъзела на Зелената сделка.През новата учебна година ръководството на Тракийския университет планира да стартира две нови хибридни специалности: „Агротроника“ и „Продоволствена сигурност“, които в началото ще бъдат от бакалавърска степен с идея да прераснат в магистърска.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.