Докато реалистичните хуманоидни роботи може все още да не са реалност, света на роботиката през 2018 г. е доста интересен. Гласовите асистенти с изкуствен интелект (AI) са по-сложни, а големите роботи стават все по-функционално подвижни. Въпреки това, съчетаването на всички тези разнородни елементи заедно в един съвременен социален робот, с който човека да се чувства комфортно да общува, все още е едно от най-големите препятствия пред създателите на роботи.

Обикновено роботите са или странни малки, слабо наподобяващи човек играчки, които приличат повече на електронни домашни любимци, докато опитите да бъдат наистина реалистични, трудно се възприемат от хората, дори някой са смятани за зловещи.


Шведската Furhat Robotics, работи по създаването на социални роботи от следващо поколение. Надхвърляйки настоящите механични ограничения, компанията е създала реалистичен, жив хуманоиден интерфейс, който използва технология за прожектиране, за да се изобрази лице върху подвижна човекоподобна глава.


Системата на Furhat включва специално разработен интерактивен разговорен AI на компанията в устройство, което поддържа системи за визуално проследяване в реално време. Камера следи този, с когото Furhat комуникира, като позволява на главата с три степени на свобода на движенията, да се накланя и поддържа контакт с очите.

В момента са разработени три стандартни маски за лицето, на които отзад се проектират различни лица. Може да се прожектират нормални мъжки или женски човешки лица, но в демонстрационния видеоклип показва, че почти всичко е възможно, от животински лица до лице, наподобяващо герой от филма Avatar.

Системата изглежда няма да е толкова плашеща, като не се опитва подробно да наподобява физическата структура на човешкото лице. Вместо това, предлага интересно подобие на човешко лице, което взаимодейства с хората в реално време. Това интересна интерпретация, по средата между роботите с лица на извънземни и не особено успешните опити за подобия на човешки глави, използващи латекс и механични серво системи.

 

„Това е кулминацията на дългогодишна целенасочена научноизследователска и развойна дейност, както вътрешна, така и чрез работа с индустриални и технологични партньори”, казва изпълнителният директор на Furhat, Самер Ал Мубайед. „От самото начало в KTH (Кралския технологичен институт), вече сме развили Furhat до момента, в който социалните роботи вече не са надежда от бъдещето, а са реалност днес.”


Не е ясно къде точно технология ще намери приложение в реалния свят. На този етап, компанията работи само с корпоративни и бизнес клиенти, така че, едва ли скоро системата ще бъде достъпна за масовия потребител.

Disney, Merck и Honda са организациите, които според Furhat Robotics проявяват интерес към новия интерфейс. Така че това, може да бъде следващото поколение странен робот, който ще може да се види, след няколко години, в тематични паркове или да предоставя помощ на служителите в гигантски корпорации.

По темата: Furhat Robotics AI K
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

EXPLORER сканира по-бързо и с по-малко радиация

Нов скенер променя изследването и диагностицирането на човешкото тяло

EXPLORER сканира по-бързо и с по-малко радиация

След повече от десетилетие разработване, първият в света медицински скенер за цялото тяло, създаде първите си изображения. Иновационното изобразяващо устройство е почти 40 пъти по-бързо от настоящите PET скенери и може да заснеме триизмерна картина на цялото човешко тяло с едно мигновено сканиране.

Интернет на ушите слуша звуците и следи движенията

Стените вече имат уши

Интернет на ушите слуша звуците и следи движенията

От години съществува Интернет на нещата (IoT), предоставящ интелигентна технология за дома. Посредством интелигентни устройства, контролиращи отоплението, осветлението и уредите или такива, които се контролират сами.

Nomad се изстрелва от тръба със сгъстен въздух

Противоракетна технология става общодостъпна

Nomad се изстрелва от тръба със сгъстен въздух

Един от начините да се обърка идваща ракета е, като се пусне рояк излъчващи радиочестоти дронове на пътя и. Това е целта на изстрелвания от тръбно оръдие Nomad, създаден от американския военноморски флот, който поканени търговските си партньори, за да адаптират дрона за собствените им нужди.