Дадоха 15 дни на Брикел да махне неразрешените горива
3

Дадоха 15 дни на Брикел да махне неразрешените горива

Кмет поръчал на чужди експерти проект за завод за преработка на отпадъци на стойност 180 млн евро

15-дневен срок даде РИОСВ-Стара Загора на ръководството на „Брикел“ ЕАД-Гълъбово да отстрани от площадката на ТЕЦ-а си нерегламентираните в комплексното разрешително гориво: биомаса /слама/ и RDF /неопасни битови отпадъци от местен и вносен произход/.

Топлоцентралата, където работят около 1 500 души беше спряна със заповед на екоинспекцията на 9 септември под претекст, че при внезапна проверка пет дни по-рано по транспортните ленти към пещите са открити неразрешени горива.

Затварянето съвпадна с предварително планиран годишен ремонт, заяви тогава управителят на дружеството Янилин Павлов. Същото каза той и на среща, инициирана от кмета на Гълъбово Николай Тонев с тридесетина млади хора от миньорския град и околните села, които протестират срещу замърсяването на въздуха.

Сред дошлите бяха представители на екологичните организации Грийнпийс и „Земя завинаги“, които обвиниха частното дружество , че изгаря внесени от чужбина отпадъци с неясен произход.

17 000 т RDF и почти двойно повече количество слама са били изгорени в пещите на ТЕЦ „Брикел“ за около месец до 21 август в рамките на разрешен от МОСВ експеримент, все още не са ясни резултатите от лабораторните замервания на емисиите от комина, уточни Янилин Павлов. Според него експериментът е бил прекратен от фирмата. Към момента на склад имало 7 000 т балирана слама и 3 500 т RDF, те обаче били на отдадена под наем на  регистрираната в Англия „Транш юнивърс“, която снабдявала централата с горива.

Кметът на община Гълъбово Николай Тонев потвърди, че е поръчал на италиански  експерти да подготвят предпроектно проучване за изграждането на модерен, пето поколение, завод за преработка на неопасни битови отпадъци. Изграждането на завода щяло да струва над 180 млн евро, в него се предвиждало да бъдат преработвани на първо време около 100 000 т отпадъци от общината, които засега се транспортират до регионалното депо край старозагорското село Ракитница и това струва изключително скъпо.

„Запознах се с опита на Неапол и Милано, където има такива заводи, това е бъдещето, защото загробването на отпадъците е вече отминал етап.В бъдещия завод ще могат да се преработват отпадъците и от съседни общини, а защо не и от внос, ако всичко отговаря на екозаконодателството ни!“, категоричен е Тонев, който все още не е решил дали ще се кандидати за нов, пети кметски мандат.

Градоначалникът не скри притеснението си от спирането на ТЕЦ „Брикел“, тъй като от там идва парното за целия град, включително и за болницата и на практика няма алтернатива за отопление на населението през есента и зимата.Собственост на „Брикел“ е и топлопреносната система. Данъците от дружеството пък формирали 30 на сто от общинския бюджет, около 800 от работниците били жители на Гълъбово и селата от общината.

 

„Възнамеряваме да поискаме оставката на министъра на околната среда и водите заради експеримента със здравето на хората тук!“, заяви взелият участие в срещата – дебат за околната среда общински съветник от ГЕРБ Стефан Николов.В последствие обаче той направи уговорката, че искането за оставка не било съгласувано с партийната организация.По думите му в момента се водели разговори за съвместни протести с недоволни от изгарянето на RDF и в други топлоцентрали на Христо Ковачки: в Сливен, Перник и Бобов дол.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.