0

В ече повече от 15 години румънската марка Dacia, част от Renault Group, отговоря на нуждите на хората от мобилност и свобода, като предлага на водачите необходимите автомобили на справедлива цена. Преди броени дни Dacia разкри едновременно третото поколение на бъдещите си бестселъри Sandero, Sandero Stepway и Logan. Изцяло новите емблематични модели се фокусират върху реалните нужди на хората на най-добра цена, предефинирайки съвременния най-достъпен чисто нов автомобил.

Вече повече от 15 години румънската марка Dacia, част от Renault Group, отговоря на нуждите на хората от мобилност и свобода, като предлага на водачите необходимите автомобили на справедлива цена. Преди броени дни Dacia разкри едновременно третото поколение на бъдещите си бестселъри Sandero, Sandero Stepway и Logan. Изцяло новите емблематични модели се фокусират върху реалните нужди на хората на най-добра цена, предефинирайки съвременния най-достъпен чисто нов автомобил.

Марката Dacia за пореден път насърчава разумното потребление на автомобилите и сега повече от всякога отговаря на реалните очаквания на клиентите, като предлага просторни, надеждни и здрави коли на най-достъпната цена на пазара. Изцяло новото поколение на трите модела се характеризира с модерен съвременен дизайн, нова платформа и ново интелигентно и оригинално оборудване, изцяло в духа на марката Dacia.

И трите модела дебютират с изцяло нов двигател на бензин и пропан-бутан Eco-G за по-добра ефективност и намален разход на гориво. Новите модели се предлагат и с последно поколение на бензиновите турбомотори. За първи път новите Sandero, Sandero Stepway и Logan се предлагат с изцяло нова 6-степенна механична скоростна кутия и ново поколение на CVT безстепенна автоматична трансмисия.

Dacia Sandero е най-продаваният автомобил в Европа на пазара на частни клиенти от 2017 г. и най-продаваният модел на марката с почти 2,1 милиона автомобила, което представлява 32% от продажбите от 2004 г. насам. По-приключенската версия - Dacia Sandero Stepway е емблематичен и много популярен модел, който представлява 65% от всички продажби на Sandero, с повече от 1,3 милиона доставени автомобила.

Новата Dacia Sandero Stepway веднага се разпознава отпред с уникалната си оребрена и по-заоблена предница. Моделът взема дизайнерски елементи от кросоувърите с повишен пътен просвет, масивни надлъжни греди на покрива, предпазни панели на арките на колелата и подсилена долна част на вратите със специфична текстура. В предните и задните светлини на модела изпъква новият Y-образен LED светлинен елемент.

Под предната решетка има хромирано лого Stepway, а предната и задната броня имат метални елементи в цвета на купето, предназначени да предпазят оригиналния цвят от драскотини. Новите адаптивни надлъжни греди на покрива на Sandero Stepway са проектирани да бъдат трансформирани в напречни. С помощта на ключ в жабката, те могат лесно да бъдат демонтирани само за няколко секунди и да се превърнат в стойка на покрива с товароносимост от 80 кг. С увеличения си пътен просвет от 174 мм, новото Sandero Stepway е функционалният авантюрист в гамата на Dacia. Моделът е качен на 16-инчови джанти за по-изявена визия на кросоувър.

В интериора тапицерията носи логото Stepway, а панелите на вратите и арматурното табло съдържат вложки и кантове от оранжев текстил. Интериорът е значително подобрен, като има по-високо качество на дисплея, материалите, тапицерията, изработката, повече ергономичност и добавяне на нови функции. Новото Sandero Stepway продължава да предлага най-доброто пространство и стойност на пазара.

Новите предни седалки осигуряват висок комфорт, включително регулируеми по височина подглавници. Водачите могат да регулират височината на своята седалка с до 35 мм, височината и дълбочината на волана и да изберат като опция индивидуален или централен подлакътник, за да намерят най-добрата позиция за шофиране. Скоростният лост вече е по-къс. Изцяло електрическото сервоусилване на волана предлага по-комфортно шофиране, особено при трудни маневри и паркиране.

За първи път при новата Dacia Sandero Stepway ще се предлага електрически стъклен панорамен покрив. Новите модели се предлагат с избор от три различни мултимедийни системи Media Control, Media Display и Media NAV.

Sandero смайва със стилен дизайн и щедро вътрешно пространство

Новата Dacia Sandero се отличава с уникален, модерен, солиден и изцяло нов външен дизайн. Dacia повтаря своята формула за успех, като запазва същите общи размери - компактни отвън и с още повече пространство отвътре за по-голяма функционалност. Със своите мускулести рамене и подчертани арки на колелата, новата Dacia Sandero излъчва силен характер и здравина.

Линиите на силуета са по-плавни, с по-наклонено предно стъкло, по-нисък покрив с 10 мм и плавно спускаща се линия на покрива с антена в края. Пътният просвет остава непроменен - 133 мм в натоварено състояние, но новата Dacia Sandero изглежда снижена и по-здраво стъпила на пътя с по-широки следи и с изравнени с каросерията колела.

Предните и задните светлини разкриват новия Y-образен светлинен подпис на Dacia, който придава на новото Sandero силна идентичност. Хоризонтална линия свързва двете LED светлини отпред и отзад, и се простира в съответните им LED линии, създавайки по-силно визуално присъствие на автомобила.

Светодиодните фарове вече са включени в стандартното оборудване при всички нива и увеличават видимостта през нощта с по-дълъг и по-широк лъч. Под арките на колелата са поставени 15- или 16-инчови колела. Дръжките на вратите са с по-ергономичната форма. Новата форма на вратите и страничните огледала подобрява аеродинамиката на автомобила, като същевременно намалява външния шум от вятъра за пътниците.

В изцяло новия интериор на Dacia Sandero арматурното табло съдържа вложка с покритие от текстил, докато вентилационните отвори се отличават с нова форма. Изцяло новото табло е още по-ергономично и разполага с нови материали върху вратите и тапицерията. Позицията на шофиране е по-ергономична, благодарение на новата седалка с множество настройки по дължина и височина, както и на волана за по-голям комфорт.

Багажникът на Dacia Sandero е с обем от 328 литра и разполага с равен под с регулируема височина с две позиции. Капацитетът на съхранение на предмети в купето може да достигне 21 литра с място за прибиране на дребни вещи под централния подлакътник във всички врати и на гърба на предните седалки.

Logan привлича с по-динамичен дизайн и багажник с обем от 528 литра

Новата Dacia Logan е емблематичен модел, тъй като това е утвърденият семеен седан на марката, който промени автомобилния пазар през 2005 година. Тогава Dacia Logan направи новите автомобили достъпни за повече хора с най-ниската цена на пазара. Сега, 15 години по-късно и все още в съответствие с първоначалните си ценности, най-новото поколение на Logan изпъква с по-динамичен дизайн, осигурява още повече комфорт за пътниците и предлага увеличено багажно пространство.

Третото поколение на Dacia Logan впечатлява с доста по-елегантна форма, дизайнът е по-динамичен, общата дължина е увеличена с 36 мм, междуосието е по-дълго, а задният надвес е намален. Цялостният дизайн на екстериора има по-динамичен вид, благодарение на по-наклоненото предно стъкло, плавната линия на покрива, понижената с 10 мм височина, поставената отзад антена и по-малките странични прозорци. Предните светлини са с Y-образни светодиодни светлини, колелата са изравнени с каросерията, а дръжките на вратите са по-елегантни и функционални.

Новата Dacia Logan е семеен автомобил, предназначен да се грижи за пътниците на борда. Разстоянието за коленете на пътниците отзад е увеличено с 42 мм, за да стане едно от най-добрите в класа. Дължината може да се регулира до 70 мм, което я прави подходяща за всеки размер на тялото. На гърбовете на новите предни седалки има масички като в самолет, които могат да се сгъват и разгъват, и имат поставка за чаша.

Багажникът на новата Dacia Logan е един от най-големите при седаните в сегмента с капацитет от 528 литра, което е увеличение от 18 литра и с около 200 литра повече в сравнение с новата Dacia Sandero. За по-лесен достъп до багажника товарният праг е понижен с 19 мм. Новата Dacia Logan предлага дистанционно централно заключване и отключване, както и дистанционно отваряне на багажника като стандартна функция при всички нива на оборудване с помощта на бутон на ключа или чрез картата „Свободни ръце“.

Багажникът се затваря ръчно, като е оборудван с нов органайзер, състоящ се от четири подвижни панела, които го разделят на четири отделни зони с различни размери. Този аксесоар осигурява по-лесен достъп до вещите и ги държи прибрани в зона на багажника, удобна при ежедневно шофиране. Новият органайзер може да бъде изваден и така потребителите ще получат пълен достъп до целия капацитет на багажника.

Нов двигател работи на бензин и пропан-бутан за максимална ефективност

Новите Dacia Sandero, Sandero Stepway и Logan са базирани на нова модулна платформа CMF, която съчетава по-голяма устойчивост и твърдост с по-ниска маса. Подобрените икономични двигатели съчетават повишен комфорт при шофиране с по-ниски емисии на CO2. Тези двигатели са в съответствие със стандарта Euro 6d-Full, който ще влезе в сила на 1 януари 2021 г.

Базовият двигател за Dacia Sandero е 1,0-литров 3-цилиндров бензинов двигател с атмосферно пълнене, съчетан с 5-степенна механична скоростна кутия. Новата Dacia Sandero Stepway се предлага с 1,0-литров 3-цилиндров бензинов двигател с турбокомпресор TCе 90, съчетан с 6-степенна механична трансмисия или с автоматична трансмисия CVT.

Новият 1,0-литров 3-цилиндров двигател TCе 100 Eco-G работи с два вида гориво - бензин и пропан-бутан (LPG), и е съчетан с 6-степенна механична скоростна кутия.

Новата Dacia Sandero Stepway е оборудвана с нова предна ос с правоъгълни рамене на окачването, които осигуряват ефективно поглъщане на ударите и по-добро кормилно управление. Междуосието е удължено за по-добра стабилност в завоите. Опората на двигателя е подобрена за да се сведат до минимум вибрациите в купето.