0

В торото поколение на Dacia Sandero вече се предлага с ново ниво на оборудване Stepway Limited. Лимитираната версия има няколко нови опции, сред които и автоматичен климатик. Приятното излъчване на модела е подсилено от множество екстериори и интериорни промени. С лимитираната серия Dacia лансира и изцяло новия пясъчно бежов цвят, който е нов за гамата на марката. Новата версия се допълва с дизайнерски елементи като странични огледала с черно лаково покритие.

Второто поколение на Dacia Sandero вече се предлага с ново ниво на оборудване Stepway Limited. Лимитираната версия има няколко нови опции, сред които и автоматичен климатик. Приятното излъчване на модела е подсилено от множество екстериори и интериорни промени. С лимитираната серия Dacia лансира и изцяло новия пясъчно бежов цвят, който е нов за гамата на марката. Новата версия се допълва с дизайнерски елементи като странични огледала с черно лаково покритие.

Новата Dacia Sandero Stepway Limited е с големи фарове с LED дневни светлини. В предната броня има голям въздухозаборник, а от двете му страни са разположени фаровете за мъгла. Над задното стъкло е поставен малък спойлер, а задната част е подчертана с изразителни фарове с четири клетки. Модификацията Sandero Stepway традиционно се отличава от стандартния модел с офроуд визия. Нейната каросерия е декорирана с черни пластмасови панели, на покрива са поставени релси за багажник, а пътният просвет е цели 204 мм. Стоманените 16-цолови джанти са покрити със специални двуцветни тасове, които имитират алуминиеви джанти.

Лимитираната серия Dacia Sandero Stepway се отличава с елементи в черен и бял лак по арматурното табло и въздуховодите. Скалите на уредите и вентилационните отвори са с хромирани пръстени. Бутоните за управление на аудиосистемата и климатика са лесни за използване. На централната конзола е инсталиран 7-инчов сензорен екран на навигационната система, а най-отгоре има малка ниша за предмети.

В джобовете във вратите се събира бутилка от 1,5 литра, а в жабката има място за много документи. Предните седалки са със специална двуцветна текстилна тапицерия, тялото на водача заема удобна позиция, а облегалките имат странични опори. На задните седалки има достатъчно място дори за високи хора. Отзад могат да се поберат трима възрастни пътници, но доста по-удобно ще бъде за двама. Обемът на багажника е 320 литра, а със сгънати задни седалки достига до 1200 литра.

Новата Dacia Sandero Stepway Limited се предлага с два високоефективни двигателя - бензиновият TCe 90 и дизеловият dCi 90. И двата мотора използват турбокомпресор и развиват мощност от 90 к.с. Агрегатите са съчетани с 5-степенна механична предавателна кутия. Дизеловата версия на Dacia Sandero Stepway Limited се предлага и с автоматизирана скоростна кутия Easy-R, без педал на съединителя. По-икономичен е 1,5-литровият турбодизелов мотор, който харчи едва 3,9 л/100 км, но ако не изминавате много километри на година, по-разумният избор е тестваният бензинов двигател TCe 90, който изразходва средно само 5,1 л/100 км.

Това е 3-цилиндров бензинов турбодвигател с работен обем 0,9 литра. Мощността му е 90 к.с. при 5000 об/мин, а максималният въртящ момент е 140 Нм. По-забележителното е, че 90% от въртящия момент е на разположение на водача още при 1600 об/мин. Моторът е енергичен и отзивчив, осигурява пъргаво ускорение, тъй като използва турбокомпресор и технология за променливи фази за газоразпределението. В същото време 3-цилиндровият агрегат е евтин за поддръжка, основно заради подобренията и нововъведенията в мотора, като ангренажната верига, която няма нужда от поддръжка и има живот, равен на този на двигателя.

Окачването на Dacia Sandero Stepway Limited е настроено за комфортно пътуване по всякакви настилки и черни пътища. Мекото окачване с лекота се справя дори с огромни дупки, като в същото време колата не се наклонява осезаемо в завоите. Пътният просвет от 204 мм е от голяма полза извън пътя и през зимата, защото автомобилът без особени затруднения преминава неравни терени и се измъква от снежните преспи и коловози по непочистените улички и тесни пространства.

В същото време Dacia Sandero Stepway Limited лесно се качва на бордюрите, за да паркира там, където повечето стандартни леки коли не могат да се покатерят. Управлението се променя според скоростта, като при маневриране воланът е много лек, а на магистралата с висока скорост приятно се втвърдява. Доста е работено върху шумоизолацията в купето и шумът от вятъра и от гумите прониква едва след 130 км/ч. Високият хечбек има много добро сцепление с пътя, за този клас коли.

У нас цените на лимитираната Dacia Sandero Stepway Limited започват от 23 690 лева за версията с бензинов турбодвигател с мощност 90 к.с. Стандартното оборудване включва автоматичен климатик, задни сензори за паркиране, мултимедийна система със 7-инчов сензорен екран, круйз-контрол и ограничител на скоростта, пясъчно бежов цвят металик, 16-цолови стоманени джанти с декоративни тасове, имитиращи алуминиеви джанти, електронна стабилизираща програма и много други. Много полезна опция е камерата за заден ход, която струва 400 лева и улеснява паркирането и маневрирането.

Технически характеристики

Dacia Sandero Stepway Limited TCe 90

0,9-литров 3-цилиндров бензинов турбодвигател

5-степенна механична скоростна кутия

90 к.с. максимална мощност при 5000 об/мин

140 Нм максимален въртящ момент при 2250 об/мин

11,1 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч

168 км/ч максимална скорост

5,1 л/100 км среден разход на бензин

115 г/км емисии на СО2

23 690 лева цена на модела