0

Н апоследък кросоувърите са най-търсеният клас автомобили. Увеличеният просвет, двойното задвижване и високата позиция на водача превърнаха този тип коли в предпочитани превозни средства както за дамите, така и за силния пол. Покупката на кросоувър обаче изисква повече средства и често предполага по-високи разходи за гуми, гориво и сервизиране. Ако не държите на задвижването 4х4, румънската марка Dacia предлага достъпна алтернатива на кросоувъра в лицето на Dacia Logan MCV Stepway.

Напоследък кросоувърите са най-търсеният клас автомобили. Увеличеният просвет, двойното задвижване и високата позиция на водача превърнаха този тип коли в предпочитани превозни средства както за дамите, така и за силния пол. Покупката на кросоувър обаче изисква повече средства и често предполага по-високи разходи за гуми, гориво и сервизиране. Ако не държите на задвижването 4х4, румънската марка Dacia предлага достъпна алтернатива на кросоувъра в лицето на Dacia Logan MCV Stepway.

Комбито е с увеличен до 174 мм пътен просвет и черни защитни пластмасови панели, които предпазват каросерията от повреда извън пътя. Моделът е много практично решение за достъп до труднодостъпните плажове или високопланинските хижи. Модерното комби изпъква със сурово излъчване и детайли от кросоувърите, предлагайки практичен интериор и огромен багажник на цена без конкуренция при новите автомобили, започваща от 24 790 лева.

През тази година Dacia представи нова лимитирана серия Red Line, налична и за модела Logan MCV Stepway. Външният вид на лимитираната серия се отличава с новия червен цвят на екстериора, наречен Fusion, както и стилните дизайнерски елементи като странични огледала с черно лаково покритие и червена линия, и алуминиеви джанти с червен център. Новата Dacia Logan MCV Stepway притежава всички основни качества на комбито, като добавя двуцветна броня в предната част и хромирана защитна скара под моторния отсек, както и фаровете за мъгла. Основните фарове включват LED дневни светлини. Комбито е качено на 16-инчови колела и гуми с висок профил, а тасовете са с дизайн, който пасва като форма на джантата.

В интериора на серията Red Line на Dacia Logan MCV Stepway има специална текстилна тапицерия с червени детайли и червен надпис Stepway на облегалките. Практичното стандартно оборудване на лимитираната серия Red Line включва мултимедийната система Media Nav Evolution, заден парктроник и автоматичен климатик. Комбито е оборудвано стандартно с асистент за потегляне по наклон, а като опция се предлага преден подлакътник и камера за движение на заден ход.

В салона се използвани по-качествени материали, а воланът е с четири лъча и клаксон в средата му. Той е обшит с мек на допир материал, който е едновременно издръжлив, приятен за окото и на допир. Контролните бутони върху волана са по-добре интегрирани, като са станали по-лесни и удобни за използване по време на движение. По средата на волана под логото на Dacia надписът Stepway изпъква в син цвят. В купето има много места за съхранение на вещи, а за удобството на пътниците отзад има светлина на тавана и 12-волтов вход за зареждане на мобилни устройства.

Освен впечатляващо просторния интериор с пет пълноценни места, Dacia Logan MCV Stepway разполага с огромен багажник с обем 573 литра, който е сред най-големите на пазара. Покривалото на товарното отделение е с твърда горна секция с възможност за поставяне на вещи върху него. За максимална гъвкавост задната облегалка е разделена и се сгъва в отношение 2/3 към 1/3. При сгъване на облегалките се отваря товарно пространство с обем 1518 литра и има възможност за превоз на товари с дължина до 2,70 метра. Огромният багажник може да бъде отделен с мрежа от пътническия отсек, например за превоз на кучета.

Клиентите на Dacia Logan MCV Stepway Red Line могат да избират между две версии - с 3-цилиндров бензинов турбодвигател с мощност от 90 к.с. или с турбодизеловия агрегат Blue dCi с мощност от 95 к.с. И двата мотора са съчетани с 5-степенна механична скоростна кутия. Тестваната Dacia Logan MCV Stepway Red Line се задвижва от 1,5-литровия 4-цилиндров турбодизелов двигател K9K, който е най-добре продаваният агрегат на Renault, като вече си е спечелил световна слава със своята издръжливост, динамични качества и нисък разход на гориво.

Двигателят разполага с максимална мощност от 90 к.с. и е комбиниран с 5-степенна механична скоростна кутия. Благодарение на тягата от 220 Нм при 1750 об/мин, моторът е пъргав и в същото време смайващо икономичен. Разходът на гориво остава сред най-ниските в сегмента, като в града не надвишава 5 л/100 км, а на извънградско консумацията пада до 3,7 л/100 км. С функцията Eco Mode водачът може да намали разхода на гориво с до 10%. При спокойно темпо на шофиране и спазване на знаците за ограничение на скоростта, консумацията беше едва 4,5 л/100 км. Така с един резервоар с обем от 50 литра автономният пробег е над 1100 км – дори повече от София до Варна и обратно.

Голямото предимство на Dacia Logan MCV Stepway е, че тя е пригодена за лоши пътища с голям просвет и защита под автомобила. Това дава възможност на комбито да се движи без проблеми по настилка с много дупки, по черни пътища и дори по лек офроуд. Окачването е настроено за комфортно пътуване и се справя дори с огромни дупки. В същото време Logan MCV Stepway лесно се качва на бордюрите, за да паркира там, където повечето стандартни леки коли не могат да се покатерят.

Технически характеристики

Dacia Logan MCV Stepway Red Line Blue dCi 95

1,5-литров 4-цилиндров турбодизелов двигател

5-степенна механична скоростна кутия

95 к.с. максимална мощност при 3750 об/мин

220 Нм въртящ момент при 1750 об/мин

12,6 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч

179 км/ч максимална скорост

4,6 л/100 км среден разход на дизел

121 г/км емисии на СО2

29 470 лева цена на тествания модел