Да вземеш 17 заплати

Да вземеш 17 заплати

Фиктивни ученически почивки за близо 8 млн. лв. само в рамките на 2 години установява проверка на просветното министерство в „Ученически отдих и спорт“.

От ведомството посочват, че от дружеството не могат да им покажат документи за над 293 000 реализирани нощувки. По-любопитно е, че с оглед на добре свършената работа и големия брой „реализирани“ лагери шефът на „Ученически отдих и спорт“ увеличава заплатата си не на 3-4 или 4-5 минимални заплати, а на 17, увеличавайки сегашното си „скромно“ възнаграждение с 1,5 минимални заплати. Защото явно да разработиш схеми, с които да можеш да точиш пари от държавата, е скъпоструващо занимание или просто рушветът за този и онзи не е малко и някак си трябва да платиш на когото трябва и да остане и нещо за теб. Защо като цяло директор в дружеството със 100% участие в държавата получава толкова високо заплащане. Защо това да ръководиш базите за ученическите лагери е по-скъпо оценено от това да лекуваш или да правиш наука. За сравнение младите лекари у нас получават по не повече от 2 минимални заплати, а докторантите не вземат и една. После да не се чудим поради каква причина медиците и учените у нас не се чувстват достатъчно ценени и търсят по-добри възможности в чужбина.

От дружеството на този етап са категорични, че министърът е подведен и твърденията биха означавали, че за последните три години не е осъществен нито един лагер и по-скоро са използвани в битка между политически опоненти. Каква е истината и имало ли е злоупотреби преди 2019-а ще установят прокуратурата и Агенцията за държавна финансова инспекция. Фактът, че от дружеството вече са превели 1 млн. обратно на МОН заради „грешка“ в резервационната система, по-скоро говори достатъчно, че нещо не е наред.

Какво обаче можеше да се случи с останалите 8 млн. лв., ако бяха останали в бюджета на просветното министерство. Миналата седмица същата сума бе дадена на школата, за да успеят да покрият част от режийните си разходи покрай поскъпването на тока и парите, които трябва да заделят за тестване и закупуване на дезинфектанти, маски. 4 млн. лв. пък бяха предвидени за строеж или ремонти на детски градини и училища. Парите в сферата на образованието никога няма да бъдат достатъчно, за да може да се подобри не само материалната база, но и да не се налага школските директори да се чудят от кое перо да спестят, за да могат да отговорят на всички нужди в институцията, в която работят. Така че ако тези 8 млн. лв. бяха останали в бюджета на МОН, то поне можеха да се вложат в нещо за учениците, вместо да отидат в нечий джоб.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.