Да възкресиш родната история

Да възкресиш родната история

Историческите възстановки са едно от най-положителните случващи се неща в българската култура през последните години.

Все повече български градове, а вече дори и села на празници, събори и фестивали възкресяват родната история чрез пресъздаване на исторически, етнографски, фолклорни и други събития от миналото ни. Някои от проявите вече дори придобиха характера на традиционни за населеното място фестивали и всяка година идват стотици гости не само от страната, но и от чужбина. Като Средновековния фестивал на историческата крепост Царевец във Велико Търново. Или „Нике – играта и победата”, „Средновековната крепост Хоталич” край Севлиево, „Траянови врата – величие и памет”, „Магическата Мадара” и други. Списъкът може да бъде продължен с десетки подобни исторически прояви.

Възстановките на миналото са си грандиозно събитие поради не една причина. На първо място са едни от основните места, където се предава на поколенията родовата и националната памет, съхранявана в семействата и селищата като нейни носители и пазители през вековете. Благодарение именно на тази национална памет сме успели да се съхраним и ние като народ през вековете. Днес националната памет трябва да бъде предадена на младите, които ще бъдат нейните по-нататъшни крепители и пазители. А един от начините за това е именно чрез историческите възстановки и фестивали. Едно е днешните младежи да прочетат в учебниците по история за хан Аспарух, цар Симеон Велики или братята Асеневци, друго е да ги видят величави, изправени на конете си, облечени в пълни бойни доспехи и с корона на главата на хълма Царевец, където от всеки камък струи гордата история и величието на средновековната българска държава. Това е един много по-достъпен и привлекателен за младите хора начин за опознаване на родната ни история. Освен това историческите възстановки и фестивали представят българската държава пред хилядите чужди туристи като една от най-старите цивилизации. И тук е мястото да кажем, че България е единствената държава на Стария континент, запазила името си от своето създаване до днес. А това е повод за национално самочувствие и гордост.

„Човек, който не познава и не обича миналото си, не може да гради и своето бъдеще”, бе казал един известен древен историк. Днес, след един за съжаление немалък период на национален нихилизъм, повече отвсякога имаме нужда от подобни прояви и събития като историческите възстановки и фестивали, за да почерпим мъдрост, знания, сила и родолюбие от своите корени и от своето героично и славно минало.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.