В тропическите страни видът Муса басьо може да достигне 6 м височина, като образува малки плодове с едри, много твърди семена.

При нашите климатични условия надземната част загива щом температурите паднат под нулата, а рано напролет избива отново. Въпреки това и без много грижи дори и в Северна България до есента може да достигне 3-3,5 м (до върха на листата). А ако се положат повечко грижи, в Южна България и особено по Черноморието би могъл дори да достигне 4-4,5 м.
Всички любители на растенията знаят, че в България се отглеждат на открито някои видове палми, но на малцина е известно, че съществува банан, чиято коренова система може да издържи на нашата зима. Оказа се, че това е възможно, и то на много места в България! С рекорд по студоустойчивост е видът Musa basjoo (муса басьо).
Това, което прави този банан уникален в сравнение с другите, не е толкова устойчивостта на корените му на ниски температури, а в способността им да издържат 5-6 месеца в покой без да загинат.

Вода

Отглеждането е лесно. Единственото, което задължително трябва да осигурите е вода, за да може да го поливате и оросявате при евентуално засушаване. Също така трябва да го засадите на слънчево и за предпочитане защитено от силни ветрове място, защото при силни ветрове листата се нарязват. На почви с високо рН може да страда от хлороза (пожълтяване на ново израстващите листа) причинена от недостиг на желязо.

Торене

Проблема се решава чрез торене с железен сулфат (зелен камък), който се продава във всяка селскостопанска аптека. На почви с високо рН желязото бързо се фиксира от почвата и става недостъпно за растенията. Поради това най-ефективния метод е да изкопаете няколко дупки около "стъблото" (да не са точно до него, а на 20-40 см, за да не нараните прекалено много корени), дълбоки около 20 см. Поставете в тях по около 100 гр. зелен камък. Ефект ще има след поне 4-5 дни. Обикновено това е достатъчно за 1-2 месеца, но зависи от почвата. Ако младите листа отново започнат да жълтеят повторете процедурата. По-бързо (след 1-2 дни), но за по-кратко време (1-3 седмици) действа поливането с разтвор на зелен камък, примерно 100 гр. в 10 л. вода (за предпочитане е да се ползва дъждовна вода).

Болести

Оказа се, че дори и далеч от естествената си среда бананите в България се нападат и от някои болести. Най-честата от тях се появява при продължително задържане на влажно време. Обикновено това е през втората половина на лятото, когато росата през нощта и мъглите станат обичайни. Болестта се изразява в постепенно почерняване и изсъхване на старите (долните) листа. Пръскането с мед съдържащи фунгициди помага. Но дори и да не пръскате няма да ги убие.

Прерязване

Всяка есен надземната част се прерязва на 60-80 см височина. След това се нахлузва един по-широк найлонов чувал, който се напълва със сухи горски листа или сух иглолистен талаш и се покрива отгоре, за да се предпази от намокряне. В началото на пролетта, обикновено през април защитната покривка се отстранява. През лятото растежът се възстановява активно. И за няколко години може да достигне над 5 м височина. За съжаление плодовете не са ядливи.
Дължината на един-единствен добре развит лист е около 70 см. А самата корона наистина може да играе ролята на естествен чадър със своите 2 метра в диаметър. Цветовете също са внушителни. Те са мъжки и женски. Плодовете са сравнително дребни, жълто-зелени.
Засаждането на банан в градината може да стане по всяко време на годината стига условията да го позволяват. Колкото повече вода и храна му давате толкова по-бързо ще расте.

Размножаването е лесно

Размножаването на банана става много лесно, чрез семена, през цялата година, но най-благоприятни са месеците януари, февруари. Семената са много твърди, затова преди да ги посадите, ги сложете да постоят два дни в хладка вода.
Поникналите от семената растения, още първата година достигат до 1 м височина.
При добро гледане бананът образува коренови издънки и по този начин се размножава вегетативно. 
Предпочита леките почви, съдържащи пясък, листовка и торф. Полива се обилно през лятото, сутрин рано и вечер след залез. Вредно е да се пръскат листата с вода при слънчево време, защото има опасност от прегряване. 
През зимния период поливките се намаляват, но се внимава почвата да не засъхне. Бананът има висока потребност от хранителни вещества. 
Има нужда и от обилно торене по време на израстване, до месец септември.

Садим го и в саксия

Има декоративни видове, които могат да се гледат у дома в саксия.
Декоративният банан е растение, което изисква много място и голяма саксия. 
При отглеждане на банана под 12 градуса, съществува опасност от образуването на почвени гъби. При температура над 25 градуса, банана пуска много издънки, които отнемат силата му. Веднъж в седмицата трябва да се избърсват листата му с влажна кърпа. По този начин не само се почистват от прах, но чрез влагата се освежават и те стават по-лъскави и красиви. През зимния период торенето се спира. Идеално място за доброто развитие е слънчев прозорец през зимата, а през лятото може да се изнесе на терасата или в градината, но на място добре защитено от вятъра.  Не понася температура под 12 градуса. Младите растения се пресаждат всяка пролет, а по-старите при необходимост.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Половината от прасковените градини в страната са в Сливенско

Земеделието е произвело 32 млрд. лева

Половината от прасковените градини в страната са в Сливенско

За четири години от 2014-2018 г. земеделският отрасъл е произвел продукция, възлизаща на 32 млиарда лева, като годишно сумите са между 7,8 - 8,5 млрд. лв.