0

В еликден наближава! Скоро рафтовете в магазините ще бъдат отрупани с козунаци. А защо вместо да си купите готов козунак, не отделите мъничко време да си приготвите у дома свой, от чийто неповторим вкус всички около празничната трапеза ще си оближат пръстите...

Великден наближава! Скоро рафтовете в магазините ще бъдат отрупани с козунаци. А защо вместо да си купите готов козунак, не отделите мъничко време да си приготвите у дома свой, от чийто неповторим вкус всички около празничната трапеза ще си оближат пръстите...

Необходими продукти:

5 бр. яйца
250 г захар
250 мл прясно мляко
7 г суха мая (1 пакетче) или 1/2 кубче мая
50 г масло или олио
2 ванилии
настъргана кора от лимон по желание
1 кг брашно
100 г шоколад
50 г стафиди
1 бр. жълтък за намазване

Начин на приготвяне:

Маята се разтваря в топлото прясно мляко, заедно с 1 с.л. захар, и се оставя на топло да бухне. Яйцата се разбиват със захарта до побеляване, постепенно се добавя разтопеното и леко охладено масло (или олио). Прибавят се втасалата мая, ванилиите, стафидите, начупеният на парченца шоколад, кора от лимон и брашното да се получи меко тесто. Оставя се да бухне на топло и отново се омесва. Това се повтаря 3 пъти.
След това тестото се разделя на 3 топки, които се оформят на рула и се оплитат на плитка. Поставят се във намазана с мазнина форма и се оставя да втаса и да изпълни формата. Намазва се отгоре с разбития с 2-3 капки олио жълтък (за гланц) и обилно се поръсва със захар. Пече се в умерена фурна.