„Да си български офицер не е просто професия, а призвание и дълг пред отечеството. Дълго ни внушаваха, че ни трябват знания и компетентност, а дългът и родолюбието ги отпращаха в миналото. Днес българите ясно усещат, че имат нужда от хора, отдадени на България, от хора от които зависи самото оцеляване на нашето общество. Вие сте хората, на които България може да разчита и които България чака.”

С тези думи президентът Румен Радев се обърна към курсантите, кадетите и студентите от НВУ „В. Левски” във Велико Търново по време на тържественото събрание по повод 140-тата годишнина от създаването на първото висше военно училище в страната.

Държавният глава припомни историята на НВУ и очерта съвременните перспективи за развитието му днес. „Като правоприемник на Софийското военно училище НВУ може да се горде с измнатия път. Един от най-високите зрелостни изпити на българското офицерство, винаги е бил този пред историята. Още първия випуск на училището се хвърля в сръбско-бъларската война в защита на българката свобода. Впоследствие изнася на своите плещи и войните за нац. обединение. Випускниците на училището беляжат бляскави победи и полагат кости в името на нашата свобода, независимост и благоденствие. Внушителна е цифрата на представителите на бългаския обществено-политически елит придобили своето образование и професионална подготовка тук.

И днес НВУ продължава да е сред най-престижните научни институции в страната. Днес военното образование е изправено пред сериозно изпитание. Армията продължава да се топи, а все още не намираме небоходимата политическа воля и ресурси да се прекрати отлива на хора. Защото професионално подготвените офицери, сержанти и войници са необходими за тази армия, от която България има нужда. Модерните оръжия и съвремеенните технологии никога няма да могат да компенсират липсата на хора. Трябва да инвестираме повече в подготовката на бъдещите военни лидери, хора с характер и умения, възпитани в идеалите и ценностите на родолюбието, честа и дълга”, коментира президентът Радев.

А на обучаващите се във военния университет, пожела: „Искам да ви уверя че сте избрали правилното място. то ще ви даде много, стига да му се посветите напълно. Бъдете смели и всеотдайни. Бъдете мъдри ръководители и служете с достойнство и чест на родината.” Заедно с държавния глава, на тържеството присъстваха военният министър Красимир Каракачанов, началникът на отбраната ген. Андрей Боцев и др. военни и цивилни гости.

По темата: Румен Радев военни
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини