0

В ече всеки ще може да види и дори да поседне на пейката, на която Първата дама на българското кино Невена Коканова е обичала да отмаря след тежки репетиции в Сатиричния театър. Тя се намира в градинката пред църквата „Св. Седмочисленици“ и ще бъде обозначена с дискретна табела.

Вече всеки ще може да види и дори да поседне на пейката, на която Първата дама на българското кино Невена Коканова е обичала да отмаря след тежки репетиции в Сатиричния театър. Тя се намира в градинката пред църквата „Св. Седмочисленици“ и ще бъде обозначена с дискретна табела.

Една от най-красивите и талантливи родни актриси е обичала да си почива и съзерцава църквата, където е била кръстница на много деца.

Днес, в деня на българската култура и славянска писменост, в столицата се провеждат специални литературни маршрути, водени от известни български писатели. Инициативата е на фондация "Прочети София" с подкрепата на програма "Култура" на Столична община. В 12.00 ч. разходката започна от площад "Журналист", водена от Миглена Николчина. Тя е професор в катедрата по теория на литературата към СУ "Св.Климент Охридски" и автор на книги с белетристика, поезия, теоретични и литературно-исторически изследвания. Миглена Николчина е избрала квартал "Лозенец", който се свързва с имената на Елин Пелин, Валери Петров, Дора Габе, Богомил Райнов, Ангел Каралийчев и Иван Методиев.

В 13.00 ч. литературната разходка е организирана от "читАлнЯта". Този маршрут започва от павилиона на инициативата в Градската градина и ще мине през някои от най-интересните забележителности, свързани с българската литература и най-обичаните ни писатели.