Предложение: Да се забрани отглеждането на домашни прасета за две години

Предложение: Да се забрани отглеждането на домашни прасета за две години

Да се забрани отглеждането на прасета в така наречените „задни дворове“ за две години, поиска в Добрич проф. д-р Паскал Желязков, ръководител на Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт. Той участва  в заседание на Областната епизоотична комисия, свикано от Областния управител Красимир Кирилов. В срещата участваха директори на ловни и горски стопанства, представители на големите животновъдни ферми в областта, на местните власти и институции, имащи отношение към решаване на проблема – възникване на случаи на заболяването Африканска чума по свинете в страната и недопускане разрастване на заболяването.

Д-р Димка Димитрова – гл. експерт в Областна дирекция безопасност на храните, информира, че на територията на област Добрич има 7 промишлени ферми за отглеждане на свине, като три от тях са от тип „А“. Най-голямата от тях е комплексът в Козлодуйци, където по данни на онлайн системата, тази сутрин в 9.00 ч. отглежданите животни са 64 850 на брой. Предприети са всички мерки на границата, вземат се кръвни проби.

Според проф. д-р Паскал Желязков, основният проблем за справяне с разпространение на африканската чума е човешкият фактор и трябва стриктно да се спазват мерките, които са набелязани. Преносител на заразата са дивите прасета. България не може да затвори границата си с Румъния, откъдето е влязъл вирусът и затова е нужно горските стопанства да извършват обходи за умрели животни, които да бъдат загробвани на място. По думите на специалиста, недопускане на разпространението изисква и подборен отстрел на диви прасета за намаляване на популацията, тъй като чакали, лисици и други диви животни, както и грабливи птици разнасят вируса.

В заседанието участва и д-р Румен Караманов – управител на свинекомплекса в с. „Козлодуйци“. Той поиска да бъде направена промяна в закона за ветеринарномедицинската дейност и да бъдат налагани глоби на тези, които не го спазват. Предложи също да се въведат глоби и за влизащи чужденци в страната през границите, които не спазват разпорежданията – а именно внасят храни със съдържание на свинско месо, като визира съседна Румъния, където заболяването е обхванало територията на цялата страна. В свинекомплекса в Козлодуйци са взети драконовски мерки за биосигурност, включително и по пътя на животните – т. н. транспортни коридори.

На територията на областта в промишлени ферми се отглеждат около 80 хил. прасета. По последно преброяване от кметове и общински земеделски служби, отглежданите прасета в задните дворове са над 700.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.