Да се търгува с човешкия  живот на пътя е престъпление

Да се търгува с човешкия живот на пътя е престъпление

Психотестове за кандидат-шофьори се търгуват за 150 лв. в интернет. Всеки, който се съмнява, че ще успее да издържи истинския тест, просто си поръчва и след няколко дни получава документа, прилежно оформен и заверен с необходимите подписи и печати.

И като се има предвид, че напоследък снабдяването с шофьорска книжка, без кандидатът да е помирисал шофьорски курс, също не представлява никаква трудност, ето как пред нас се появява в цялото си величие бъдещият автоджигит и убиец на пътя. От онези, за които спазването на каквито и да било правила не важи. „Я, те па че ми кажат как да си карам. Я съм си купил книжката и психото и ще си правим каквото си искаме”, тупа се в гърдите потенциалният убиец, натиска педала на газта до дупка и показва среден пръст през прозореца на останалите шофьори. В много от случаите шофьорската кариера на една част от тези с купените книжки и психотестове завършва в някое дърво, стена или по таван в канавката. И никой не би ги съжалил. Кой каквото търсил, това намерил. В други случаи обаче в предизвиканото от тези пишман шофьори катастрофи участват и други превозни средства. И техните водачи не са виновни с нищо, че съдбата ги е изпречила на пътя на автоджигите, нестъпвали при автоинструктор и непознаващи нито пътните знаци, нито пък културата на поведение на пътя при шофиране. А по ирония на съдбата твърде често в подобни автопроизшествия пострадали и загинали са именно невинните. Защото както се казва в една поговорка: „Пияните и лудите господ ги пази.”

Не зная дали ги пази, но някак си това не е честно. Що се отнася до психотестовете, за една част от шофьорите у нас това е нещо отживяло времето си и напълно излишно, което трябва да бъде заменено с по-съвременен начин за проверка на психическото състояние и пригодност на кандидата за шофьор.

Водачи с дългогодишен стаж често се жалват, че когато отидат на проверовъчен, ги късат на психотеста. „Не можа аз да карам 30-40 години и изведнъж да ми кажат: Не можем да ти удължим книжката, щото не си минал психотеста. Кое е по-важно: да имаш опита на пътя зад волана, или да си играеш на някакви симулаторчета и да отговаряш на разни въпросчета”, възмущават се шофьори ветерани, на които на стари години им се е наложило да минат отново през мъките на психотеста. Протестите им може да са и в някаква степен основателни. Но след като на настоящия етап това е единственият одобрен и прилаган от държавата начин да определяне на психическата стабилност на кандидата за шофьор, всички трябва да се съобразяват с него. Защото аршинът трябва да бъде еднакъв за всички. Не може едни да полагат усилия и да се мъчат, за да вземат шофьорска книжка, а други да получават така ценното свидетелство за правоуправление по тарикатския начин. И всеки трябва да разбере ясно, че търгуването с човешкия живот на пътя е престъпление.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.