Да се справим с агресията – нашите 5 стъпки (ВИДЕО)
4

Да се справим с агресията – нашите 5 стъпки (ВИДЕО)

Фондация „Вълшебен свят“ със съвети към младежите и призив за толерантно поведение

Обикновено признаците на агресия се разпознават лесно и могат да се опишат с елементи като преминаване границите на личното пространство, обиди и обидни квалификации, висок тон, отхвърляне на гледни точки или мнения, липса на подкрепа, емоционално или физическо насилие.

В периода от май до септември 2021 Фондация „Вълшебен свят“ реализира проекта “STOP на агресията“ с финансовата подкрепа на Министерство на младежта и спорта. В рамките на кампанията организаторите се срещат с младежи от цялата страна и чрез картинг демонстрации, комбинирани с дискусии, изграждат умения за разпознаване на агресивно поведение и обсъждат възможности за справяне с проблема.

Екипът на фондацията, заедно с психолози, доброволци и съмишленици, формулират „5 стъпки за справяне с агресията“ и призовават младежите да бъдат толерантни, усмихнати и да отстояват позициите си без нужда от вербална или физическа агресия. Ето ги и техните съвети за позитивно ежедневие:

 5 стъпки за справяне с агресията

1. Запази спокойствие

Агресията предизвиква агресия. Затова е много важно да овладеем собствените си емоции.

 • Поеми дълбоко въздух!
 • Помисли за всички казани и направени неща в състояние на афект. Сигурно съжаляваш за голяма част от тях, нали?
 • Смени обстановката! Рязката промяна разсейва моментното напрежение - отиди в друга стая, изпий чаша вода, обади се на приятел.

2. Не премълчавай

Не е нужно да понасяш агресивното поведение на другите! Назови проблемите, но с правилните думи. Избягвай местоименията „ти“ и „теб“. Ето няколко примера:

 • „Разбирам, че това може да е стресиращо“.
 • „Съжалявам, че се чувстваш така. Имам предложение, което може да е от полза“.
 • „Моля те, говори по-тихо“.

Ако избереш този подход в началото на конфликта, може да помогнеш на човека срещу теб да осъзнае сам враждебното си поведение.

3. Намери началото

Когато емоциите вземат връх, забравяме от къде всъщност е започнало всичко! Насочи разговора към важните причини за възникване на спора. Така ще дадеш шанс на другия да направи пауза и да се върне към рационалното поведение. Пробвай с реплики като:

 • „Най-важното е, че...“
 • „Хайде да се върнем назад“
 • „След време ще се смеем на това...“

4. Покажи съчувствие

Постави се на мястото на другия. Проявяването на агресия е съвсем естествена човешка реакция. Тази реакция е възникнала вследствие на нещо друго. Какво може да е то? Дали човекът срещу нас има лични или професионални проблеми? Как бихме постъпили ние на негово място? Запомнете, че:

 • С усмивка нещата се слючват по-лесно
 • „Прав си, но постави се на мое място“ е добра реплика за размисъл

5. Бъди непреклонен

Демонстрирай спокойствие и говори с тих глас, защото така човекът срещу теб няма да има необходимост да те надвика. Отстоявай позицията си и говори единствено от собствено име. Да се поставиш на мястото на другия не означава да понасяш безропотно агресивното му поведение. Нещо важно:

 • Покажи уважение към другия и изисквай същото уважение и към себе си
 • Да си толерантен не означава, че не трябва да имаш различно мнение

Фондация „Вълшебен свят“ работи с младежи от цялата страна и развива проекти в областта на спорта, образованието, социалното включване и личностното развитие.

Можете да ни намерите и във Facebook тук.

Проектът на фондация "Вълшебен свят" № НПИМД-НЗ-ТЗ-070/2021 г. се изпълнява по договор 25-00-21/18.03.2021 г. с финансовата подкрепа на Министерство на младежта и спорта.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.