0

Д а се белят ли смокините за сладко, или не – това е въпросът, който разискват ожесточено хоби градинари в социалните мрежи.

Да се белят ли смокините за сладко, или не – това е въпросът, който разискват ожесточено хоби градинари в социалните мрежи.

Трудно е да се каже кой начин е по-предпочитан, защото всеки си има вкус. Но много от градинарите, които си имат смокиново дръвче и всяка година затварят буркани със сладко, споделят, че най-малките смокини не се белят, но останалите – да. Обвивката трябва да оставим и на големите зелени смокини, на които в някои краища викат „цариградски“. За тях е препоръчително да се сложат за кратко във варна вода – някои казват за десет минути, други казват за повече. Така ставали по-хрупкави.

Съвети

Белят се „белите“ смокини, „черните“ ги слагам небелени, защото, като им махна кората, нищо няма да остане, коментира потребителка във Фейсбук-групите. Според мнозина небелените са по-полезни, защото в ципата им има фибри.

Не беля смокините, но слагам четвъртина орех във всяка и не бъркам често, за да не изпадат орехчетата. Регулирам силата на котлона, споделя хоби-градинарка.

Рецепти

Във Фейсбук могат да се намерят и много други рецепти. Ето какво споделя една потребителка: „Аз ги беля и посипвам със захар. На другия ден ги варя, не слагам вода. На 80 броя смокини, 1кг захар“.

Друга обявява: „Моята рецепта за сладко от белени смокини е следната: Варя рядък сироп от 1 кг захар и 600 мл вода. Обелвам внимателно 40 бр. смокини. Варя ги на силен огън, като им обирам пяната. Готовността се определя както при сладко с други плодове - капка от сиропа в порцеланова чиния да се задържа цяла. Прибавям 1чаена лъжичка лимонена киселина и варя още 4-5 мин. Прибавям 2-3 бр. ванилия и насипвам в буркани. Затварям ги и обръщам, докато изстинат. Другият вариант е с доваряване: след като сиропът е готов, сладкото се сваля от котлона. Престоява около 7-8 часа и се вари до цяла капка и продължението - както при първия вариант“.

Може да се омешат с шепа грозде


Има чудесен вариант за “мързеливо сладко”: смокините се измиват, отрязват им се дръжките и се слагат в тава заедно с шепа бяло грозде (за предпочитане без семки) и шепа нарязани орехи (на килограм плод). Посипват се с килограм захар, супена лъжица оцет и тавата се слага във фурната на силен огън. Периодично се разбърква ,за да не загори. Когато сиропът е готов (според предпочитания ви метод за проверка), се сипва в чисти горещи буркани, които се обръщат след затваряне да изстинат.