Да се белят ли смокините за сладко? (РЕЦЕПТИ)

Да се белят ли смокините за сладко? (РЕЦЕПТИ)

Да се белят ли смокините за сладко, или не – това е въпросът, който разискват ожесточено хоби градинари в социалните мрежи.

Трудно е да се каже кой начин е по-предпочитан, защото всеки си има вкус. Но много от градинарите, които си имат смокиново дръвче и всяка година затварят буркани със сладко, споделят, че най-малките смокини не се белят, но останалите – да. Обвивката трябва да оставим и на големите зелени смокини, на които в някои краища викат „цариградски“. За тях е препоръчително да се сложат за кратко във варна вода – някои казват за десет минути, други казват за повече. Така ставали по-хрупкави.

Съвети

Белят се „белите“ смокини, „черните“ ги слагам небелени, защото, като им махна кората, нищо няма да остане, коментира потребителка във Фейсбук-групите. Според мнозина небелените са по-полезни, защото в ципата им има фибри.

Не беля смокините, но слагам четвъртина орех във всяка и не бъркам често, за да не изпадат орехчетата. Регулирам силата на котлона, споделя хоби-градинарка.

Рецепти

Във Фейсбук могат да се намерят и много други рецепти. Ето какво споделя една потребителка: „Аз ги беля и посипвам със захар. На другия ден ги варя, не слагам вода. На 80 броя смокини, 1кг захар“.

Друга обявява: „Моята рецепта за сладко от белени смокини е следната: Варя рядък сироп от 1 кг захар и 600 мл вода. Обелвам внимателно 40 бр. смокини. Варя ги на силен огън, като им обирам пяната. Готовността се определя както при сладко с други плодове - капка от сиропа в порцеланова чиния да се задържа цяла. Прибавям 1чаена лъжичка лимонена киселина и варя още 4-5 мин. Прибавям 2-3 бр. ванилия и насипвам в буркани. Затварям ги и обръщам, докато изстинат. Другият вариант е с доваряване: след като сиропът е готов, сладкото се сваля от котлона. Престоява около 7-8 часа и се вари до цяла капка и продължението - както при първия вариант“.

Може да се омешат с шепа грозде


Има чудесен вариант за “мързеливо сладко”: смокините се измиват, отрязват им се дръжките и се слагат в тава заедно с шепа бяло грозде (за предпочитане без семки) и шепа нарязани орехи (на килограм плод). Посипват се с килограм захар, супена лъжица оцет и тавата се слага във фурната на силен огън. Периодично се разбърква ,за да не загори. Когато сиропът е готов (според предпочитания ви метод за проверка), се сипва в чисти горещи буркани, които се обръщат след затваряне да изстинат.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.