Да решим проблема на маса(ж)

Да решим проблема на маса(ж)

В ръцете на Тодор Стоянов тялото и духът се прераждат, а травмите се сбогуват със скалпела

„Нали няма да усучеш врата ми на осмица, докато си разказваме вицове?“, питам плахо аз, отпускайки се в релакс зоната на Fast & Fit. Наскоро бях гледала с научен интерес как работи Тодор Стоянов – кинезитерапевтът, започнал да добива статус на рок звезда сред клиентите на столичния фитнес. Под ръцете му легна 80-килограмов атлет в травма в гръбнака, който от два премерени натиска с лакът бе на ръба да запее в ла-тоналност.

„Спокойно, жените имате по-висок праг на болка от мъжете, освен това тук трикът е психологически – звукът от изпукани прешлени те шокира, но реално не чувстваш нищо освен облекчение.“, отвръща ми с усмивка Тодор. Висок, лъчезарен и с бицепс, срещу който не искаш да скачаш по тъмно в бар, той излъчва спокойствие на будистки монах. Чувството му за хумор те разтриса още преди да е атакувал плексита ти. Като офис човек, който в ежедневието си не ползва транспорт и навърта по 10 км пеша, гърбът и вратът ми имаха нужда от спешната помощ на Тодор. Вместо това получих цяло прераждане.

В работата си с човешкото тяло Стоянов е като изкусен автомонтьор – разглабя на съставни части, фиксира разместените болтове, сменя ти накладките с елегантен допир, регулира гумите и накрая те пуска да палиш по пътя със замъглен прозорец. Не за друго, а защото след отстраняването на блокажите, които дори не си подозирал, че имаш, си тръгваш лек като перце. И удивително „обезболен“. „Спасявал съм много случаи с дискови хернии. Идват с епикриза за операция, а аз ги оправям без. Това е и основната ми цел, да уча хората как да се отнасят с тялото си така, че да не стигат до скалпел и лекар. Много обичам да работя с младежи, защото там имам реален шанс да променя хода на заболяването, ако имат такова.“, разказва Тодор.

Решава, че иска да лекува с докосване след като приключва периода си като барета. Работи като масажист вече повече от четвърт век и не спира да се учи. С усмивка потвърждава, че едно от най-големите клишета за неговата професия е, че е факир в свалянето на целулит. „Като с всеки проблем в тялото, само с масаж не става, трябва да смениш начина на живот. Да внимаваш какво слагаш в устата си. Да избягваш вредната термична обработка, която убива полезните вещества в храната. Да забравиш за късните вечери и големите количества алкохол.“, казва Тодор. За него най-здравословната формула за съществуване включва от четири до пет хранения дневно, като количеството на всяко едно не трябва да надхвърля дланта на човек. И много движение.

Като част от екипа на Fast & Fit той ежедневно отделя време за тренировка с акцент върху ръцете, които са и основният му работен инструмент. Като бивш гребец не пропуска възможността да наеме лодка на морето и да се изгуби за малко в хоризонта. Привърженик е и на сериозните планински преходи. А вкъщи не посяга към тежестите. „Там е мястото ми за почивка. У дома готвя. Това ми е преживяване на ръба на медитацията.“, признава Стоянов.

РАЗЧУПИ ГИПСА

Упражнения за схванат гръб

Работещите хора често се срастват със стола си, а неправилната стойка зад бюрото и обездвижването често ги карат да се чувстват като братовчед на Буратино. Първата дама на Fast & Fit Тони Гергова предлага три упражнения, с които можем да се справим с болките в гърба, независимо дали сме у дома или в залата.

Всяко упражнение се изпълнява по 20 пъти, бавно и контролирано. 

1: Cat-cow

От позиция на четири крака извиваме гръб нагоре, бавно извиваме в обратна посока пускайки корема към пода и повдигаме поглед към тавана. Стараем се движението да се изпълнява от кръста. 

2: Супермен

Лягаме с лице към пода, ръцете са изпънати над главата. Едновременно отлепяме бедрата и горната част от пода. Движението е плавно. Стараем се да не свиваме краката в коленете. 

Упражнение 3: Bird-dog

От позиция на четири крака изпъваме едната ръка напред и срещуположния крак назад. Тялото трябва да застане в една линия, коремът е прибран и стегнат. Намираме баланса и задържаме за секунда. Сменяме посоката.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.