0

М ладежите основно се занимават с производството на гъба кладница и нейните разновидности – розова, жълта и царска кладница.

Младежите основно се занимават с производството на гъба кладница и нейните разновидности – розова, жълта и царска кладница.

Отделно от това те произвеждат и продават компост за нея на любители и колеги фермери. „Някои хора отглеждат гъбите на дървени трупи - не харесваме тази идея. Отглеждаме на слама и дървесни стърготини. Магията на този процес е, че взимаш един отпадък от агрикултурната и дърводобивната индустрия с малко стойност и го използваш за компост за гъбите, след което получаваш високо ценен, лечебен и хранителен продукт - самите гъби.

Херициум

Силно желаем и работим по въпроса да отглеждаме и други лечебни гъби - шийтаке, майтаке, херициум и други. Много са важни и се надяваме съвсем скоро да реализираме и тази наша мечта“, разказват дейните момчета.

Фермата на Боби и Дени към момента е сравнително малка, разполагат с около 150 квадрата оранжерийно пространство. „От нищото започнахме да строим нашата ферма и то през свободното си време. Ако някога всичко това беше хоби за нас, то вече прерасна в начин на живот. Има много място за грешки, като всяка една се изразява в хвърлени усилия и пари на вятъра. С нужните знания и съоръжения обаче смятаме, че ще продължим да се развиваме“, категорични са Борислав и Денислав.

Собствени средства

Те казват, че ежедневието им е доста натоварено и разнообразно. Освен със садене и поддържане на реколтата, доста време им отнема и самото строителство на оранжериите. Не скриват и факта, че най-трудни са дните на садене, в които през ръцете им минават тонове материал.

Най-голямо удоволствие пък момчетата изпитват от вида на продукцията и хилядите доволни клиенти. „До този момент не сме се възползвали от програми. Амбициите са ни големи, но за жалост всичко опира до пари.

Страница

Имаме много да се развиваме и с правилната нагласа и много труд искаме да поставим град Кюстендил на картата на гъбопроизводството. А до този момент каквото сме си поставили за цел сме го постигали, смятаме, че и това ще се случи в най-скоро време“, категорични са още едва 23-годишните момчета, които пускат и страница за тяхното стопанство, озаглавена не случайно – „Гъбено царство“.