Да пренебрегнеш Хипократовата клетва

Да пренебрегнеш Хипократовата клетва

През последните години все по-често лекари започнаха да се явяват в храма на Темида. Ясно е, че в повечето професии дадена грешка може да доведе до различни проблеми, но те все пак са разрешими. Грешките в медицината обаче може да са с фатален край.

Лекарското съсловие често се възмущава и негодува, че е обект на нападения и физическо насилие от страна на пациенти и техни близки. Вярно е, че във всяко стадо има черни овце и не бива да се поставят всички под един знаменател, но нека служителите в бели престилки да се замислят дали в немалко от случаите този гняв няма своя причина.

Вярно е, че няма единно обяснение за лекарска грешка. Както и знаем, че в медицината не винаги 2 и 2 прави четири. Само че в социалните мрежи е пълно с оплаквания от хора. Никак не са малко случаите, за които разказват и които са довели до причиняване на травма за цял живот или дори до смърт на пациент. А в същото време болните са търсили помощ при медици, положили Хипократова клетва.

Последният фрапиращ случай е от Габрово, където лекар объркал инсулт с гастрит и докато се сети да поправи грешката си, пациентката починала. Да объркаш мозъчна болест със стомашна, е, меко казано, некомпетентно. За онези, които ще тръгнат да бранят лекаря с думите, че, видите ли, симптомите между двете са сходни - извинявайте, ама нали затова е съвременната модерна апаратура! В 21-ви век отдавна вече е минало времето на прегледите с почукване, опипване и показване на езика. Лекар да си позволи да пренебрегне класически симптоми на инсулт и да не настани пациента в болница, не е просто грешка, а престъпление. В този ред на мисли смятам, че предвиденото в закона наказание до пет години лишаване от свобода е недостатъчно.

След като държавата ни уверено тръгна по пътя на демокрацията, едно от нещата, които катастрофално се сринаха, беше здравеопазването. Едва ли има нужда да се дават примери, защото всеки го усеща най-напред върху собствения си гръб. Лекарите станаха търговци и им беше дадено правото да въртят далавери с най-ценното - с човешкото здраве и живот. Не случайно джипитата са регистрирани като еднолични търговци. За какво повече да говорим! Всеки втори акт в болниците е за пари под масата. Нова тенденция е да се подават сигнали и срещу джипита. Досега не беше се случвало подобно нещо. Хубаво е, че гражданите са все по-информирани и вече започват да търсят правата си. Но когато, вместо да повериш на семейния си лекар здравето и живота си, ти водиш съдебни дела срещу него, тогава вече нещата хич не отиват на добре. И са далеч от Хипократовата клетва.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.