Да преминеш към легалния труд през Фейсбук

Да преминеш към легалния труд през Фейсбук

Да работиш „на черно“, става все по-привлекателно за хората. Това не са просто разсъждения, а факти заради които институциите са се впрегнали да измислят как да накарат работниците без трудови договори да повярват, че има повече плюсове, отколкото минуси в това да си на светло – работейки легално.

В крак с тенденциите на технологично развитото ни общество държавата ще ползва Фейсбук. Ще се мъчи всячески да убеди хората колко е хубаво да работиш с договор и да имаш работно време.

Проблемът винаги са парите – те определят поведението на решилите да работят в сивия сектор. Няма удръжки, всички пари са „чисти“ и влизат директно в джоба. Тези разсъждения обаче са малко сметка без кръчмар. Излиза, че работиш без здравни осигуровки, без стаж и никакъв документ, удостоверяващ колко „добър и ценен кадър си“. Освен това е несигурно, защото ако някой ден шефът ти реши, че няма да ти даде уговорените пари, няма как да докажеш това и да си търсиш правата. Необходимо е всеки сам за себе си да прецени какъв е рискът от това да работи без или с договор. В днешно време много платформи за бизнес маркетинг позволяват да работиш от дома си, да продаваш онлайн и да печелиш не малко. Редно обаче е да се декларират доходи, защото всякаква трудова дейност, свързана с укриване на данъци, неплащане на социални осигуровки и незаконно обогатяване, се счита за нелегална.
Обаче понякога дори да си на трудов договор вероятността да си прецакан не е никак малка. От Инспекцията по труда всяка година отчитат нарушения от страна на работодатели. Порочна практика е да се наемат служители на строителни обекти без трудови договори и ясни характеристики относно това, което трябва да вършат, но е още по-страшен феноменът – че човекът отишъл да работи за 50 лв. надница, не осъзнава, че е оценил живота си твърде ниско.

Не са достатъчни Фейсбук групи или платформи, които да захаросват нещата с българските работодатели. Доста по-полезно ще е, ако чрез тези онлайн механизми се осъществява и засилен контрол. Ако се върне доверието на хората в системата – ще намалеят и процентите на недеклариран труд.

Необходимо е работодателите да помислят как да задържат служител, да го мотивират чрез допълнителни социални пакети, 4-дневна работна седмица или човешко отношение?!

Нито една алтернатива не е добра или лоша. Всичко зависи от нашите предпочитания и възгледи за живота. Дали да работим за друг или за себе си е лично решение и въпрос на склонност и предпочитания. Това, което със сигурност е наше задължение и отговорност, е да се развиваме, да се погрижим за личния си просперитет и благосъстоянието си. По какъв начин ще го направим, решаваме сами.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.