0

Т е са лишени от нормално детство още от раждането си. Проплакват на бял свят с увреждания, които ще бележат целия им живот.

Те са лишени от нормално детство още от раждането си. Проплакват на бял свят с увреждания, които ще бележат целия им живот.

Гоги * e с почти неработещи бъбреци още от бебе. Роси е със забавено развитие. Родителите им не могат да се грижат за тях и ги оставят други да ги отглеждат. Но дори не дават позволение за осиновяване. Така влизат в редиците на децата, оставени до пълнолетието си на грижите на държавата или – в техния случай – на благотворителна организация. А децата имат мечти като всички свои връстници. Да станат певци, футболисти и дори хирурзи. Имат и нужди – но най-вече да имат поводи за усмивки.

Те са възпитаниците на Центъра за настаняване от семеен тип „Люлин“. Центърът е един от няколкото, поддържани в столицата и в Русе от организацията „Дете и пространство“. През уикенда петте деца от звеното в Люлин имаха възможност за няколко часа да живеят като останалите си връстници – благодарение на няколко души, с различни професии, възраст и пол, но обединени от желанието да им подарят усмивка. И кураж да следват мечтите си.

Две деветокласнички, възпитанички на Втора немска гимназия и НТБГ – Мелиса и Белла, ги изрисуваха като любимите им животни, а десетгодишната шампионка по лека атлетика – Еленда Джоунс от школата на Ивет Лалова, им разказа за своя начин на живот и постиженията си

„Целта ни беше да разберат, че ако упорстват, ще постигнат целите си“, разказва организаторката на минисъбитието – Елизабет Филипова, стопанка на малка арт галерия в столицата, особено популярна сред чужденците заради чаровните оригинални ръкоделия, сувенири и дрехи от рисувани платове, излезли под ръцете й. Бети, както я наричат приятелите й, има солиден опит в благотворителните кампании, а миналата година стана част и от тръгналата от САЩ инициатива „малка безплатна библиотека“. Отвори към арт галерията си малка библиотека в пощенска кутия - място, където всеки желаещ, може да даде или да вземе назаем книга, като я връща, след като я прочете.

След като чува историята на децата от ЦНСТ „Люлин“, решава да им подари усмивки, ден само за тях и впряга в инициативата познатите си. Благодетел от Израел – Беник, спонсорира събитието, фрийленс журналист и режисьор - Питър, холандец по произход, но човек на света, живеещ в България от 3 години, влиза едновременно в ролята на музикант и фотограф. Приятели им подариха дрехи. Абсолютно непознат пък, като видял анонса за събитието, се свързал с Бети, за да подари електрически нагревател за другия център на организацията в в София – в столичния квартал Слатина. Така, през уикенда, в пицария в центъра на София, хлапетата в продължение на половин ден бяха център на внимание. Като всички свои връстници – с мечти, усмивки и кураж за упорство.

*Имената на децата са сменени